OPASNA TRKA, KO ĆE POBEDITI? Španija bira između levice i desnice, ON ima najviše šansi za TRIJUMF (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2023, 18:32

OPASNA TRKA, KO ĆE POBEDITI? Španija bira između levice i desnice, ON ima najviše šansi za TRIJUMF (FOTO)

U Španiji 37,4 miliona građana ima pravo glasa

Izlaznost birača na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Španiji u 14.00 časova iznosi 40,48 procenata, javlja španski list "Pais" pozivajući se na podatke sa 97 odsto biračkih mesta.

Ovaj procenat je za 2,56 poena veći nego 2019. godine, bez uzimanja u obzir glasova koji su poslati putem pošte, čiji je broj ove godine rekordno visok i iznosi 2,47 miliona birača, navodi list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U Španiji će 37,4 miliona građana sa pravom glasa danas odlučiti da li će na vlasti ostati sadašnji premijer Pedro Sančez, lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE) ili će kormilo države preuzeti konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nunjeza Feiha.

Biračka mesta biće otvorena do 20 časova. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, PP će pobediti, ali neće uspeti da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu, prenose svetski mediji.

Da bi formirao vladu, Feihu će biti potrebna podrška krajnje desničarske partije Voks, čiji je lider Santjago Abaskal. Ako je Voks potencijalni saveznik Feiha, onda bi za socijaliste to bio savez sa "Ujedini se" (Sumar) ministarke rada Jolande Diaz, koji čini 15 levičarskih grupa.

Poslednje ankete javnog mnjenja objavljene u Španiji pokazuju da PP ima 33 do 36 odsto glasova, a socijalisti ispod 29 procenata. Voks i Sumar gotovo da su izjednačeni na 12,5-13,5 procenata.

Španci biraju poslanike za donji dom parlamenta koji ima 350 mesta, kao i 208 od 265 senatora u gornjem domu parlamenta. Za donji dom parlamenta glasači biraju stranku, a ne konkretnog kandidata, dok u gornjem domu mogu izabrati najviše tri regionalna senatora.

Prognoze na osnovu izlaznih anketa biće objavljene nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mesta, ali gotovo definitivan rezultat biće poznat do ponoći. Prema španskom zakonu, dozvoljeno je najviše tri nedelje da se formalno konstituiše parlament.

Vladajući monarh, kralj Felipe VI onda počinje da se sastaje sa partijskim liderima, koji predlažu kandidata za premijera. Tokom prvog parlamentarnog glasanja za formiranje vlade potrebna je apsolutna većina, a ako ne bude ispunjena, tokom drugog glasanja, koje se održava najviše 48 sati kasnije, dovoljna je prosta većina.

Novi izbori se raspisuju ako posle najviše dva meseca nakon prvog parlamentarnog glasanja nijedan kandidat ne uspe da dobije podršku parlamentarne većine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.