OPADANJE VODOSTAJA POVEĆAVA OPASNOST OD LEDA

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPADANJE VODOSTAJA POVEĆAVA OPASNOST OD LEDA

Vodostaj Dunava, od Bezdana nizvodno, počinje da opada oko 20 centimetara dnevno, što povećava opasnost od stvaranja leda, rekao šef smederevske Lučke kapetanije Hranislav Mirković

SMEDEREVO - Šef smederevske Lučke kapetanije Hranislav Mirković izrazio je danas zabrinutost, jer vodostaj Dunava, od Bezdana nizvodno, počinje da opada oko 20 centimetara dnevno, što povećava opasnost od stvaranja leda.

Mirković je kazao da se plaši >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da će led već noćas stati i upozorio da kod kovinskog mosta već stoji.

"Što je manji vodostaj veća je opasnost od leda", istakao je Mirković.

Kako je naveo, vodostaj Dunava kod Smedereva je danas 462 centimetra, 10 manje nego juče, što je, kako kaže, idealan vodostaj kada nema leda.

Mirković je ocenio da je opasno i to što ima mnogo plovila na vodi.

"Imamo oko 40 plovila, što naših, što pod stranim zastavama. Imamo strane barže sa đubrivom, rudom za železaru, tri tanka s mazutom i baznim uljem. Ako vodostaj nastavi da opada, imaćemo okovana plovila i moraćemo da obustavimo istovar", rekao je Mirković.

Prema njegovim rečima, kod Grocke su se napravili ledeni čepovi, a ledolomci ne mogu mnogo da pomognu jer se led brzo stvara.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo uklanjanje leda na Ibru

Izvor: B92, 10.Feb.2012, 09:40

Beograd -- Na lokaciji Sijaće polje, kod ušća Ibra u zapadnu Moravu, počelo uklanjanje ledenih i snežnih nanosa na reci Ibar. Dunav pokriven ledom do 70 posto...I narednih dana se očekuje dalje zaleđivanje Dunava, što bi izazvalo slab protok, povećalo opasnost od porasta vodostaja i poplava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.