ONO ŠTO KURTI NUDI - TO JE NIŠTA Drecun opleo po lažnom premijeru i upozorio kako Beograd, tako i Zapad

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2023, 23:37

"ONO ŠTO KURTI NUDI - TO JE NIŠTA" Drecun opleo po lažnom premijeru i upozorio kako Beograd, tako i Zapad

Od Kurtija se ne može očekivati da utiče na smirivanje krize, a kod formiranja ZSO postoji veliki problem.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun istakao je večeras da je očigledno da kosovski premijer Aljbin Kurti nije pozitivno odgovorio na predlog u tri tačke koji su mu postavili SAD i Evropska unija i da se sada očekuje da se vidi kako će izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar da o tome obaveste svoje pretpostavljene, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << RTV.

Drecun je za rekao da takođe treba videti da li će Priština diplomatskim kanalima, ako ne javno, da pošalje nekakav odgovor na ono za šta je postavljen rok od dva dana.

- Mada, koliko čujemo, Kurti kaže da njemu nikakav ultimatum ni rok nisu postavljeni i očigledno da nema baš nikakvu nameru da učini nešto da se situacija smiri i da zapravo koristi situaciju, koja je prvenstveno uzrokovana time što Zapad žuri da se postigne nekakav dogovor između Beograda i Prištine - rekao je Drecun.

Navodi da je Eskobar, izgleda, sada korigovao neka očekivanja o tome da osnovni elementi, što se tiče sporazuma između Beograda i Prištine, mogu da se dogovore do kraja leta.

- On sada već govori da to može da bude i do kraja godine, a spominje i neku možda novu buduću vladu, koja bi mogla da donese odluku o osnivanju ZSO - naveo je.

Ističe da se od Kurtija ne može očekivati da utiče na smirivanje krize.

 - Mislim da je ovo njegova izlazna strategija u suprotstavljanju formiranju ZSO, jer ako nema ovakvih kriza u većem ili manjem obimu, on će morati da krene u to, što je za njega nepremostiv problem, jer je zapravo na vlast došao sa obećanjem da neće biti formiranja ZSO - naglasio je Drecun.

Dodaje kako je politički Zapad zamislio da krizu deeskalira na dva načina - jedan je kratkoročni, a drugi dugoročni.

- Taj dugoročni ima tri tačke - deesklaciju, odražavanje izbora uz učešće Srba na njima i formiranje ZSO, a ovaj kratkoročni deo se odnosi na deeskalaciju, koju je Eskobar definisao u takođe tri tačke - povlačenje tih nazovi gradonačelnika sa severa KiM, koji su izabrani sa tri ili jedan odsto, zatim povlačenje pripadnika specijalnih parapolicijskih snaga iz zgrada opština, ali ne i njihovo povlačenje sa severa KiM specijalne policije i treće - da Srbi prestanu sa protestima - rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

Ističe da, kada su pitanju protesti, srpski narod treba da pokaže koliko je odlučan da se suprotstavi otimanju srpskih opština od privremenih institucija samouprave u Prištini, ali i da je najavžnije da ti protesti budu mirni i da nema konflikata sa Kforom.

Podsetio je da su, kako kaže, parapolicijske jedinice iz Prištine izazvale sukob, dok su Srbi protestovali gandijevskim metodama.

- Ovaj kratkoročni deo je apsolutno prihvatljiv i moći će samo deo krize da reši, ali Kurti se i tome opire, jer ne namerava ni te gradonačelnike da izvuče i da ih prebaci na neke druge lokacije - navodi Drecun.

Dodaje da je način deeskalacije interesantan, jer podrazumeva raspisivanje novih izbora.

- I tu Kurti nema toliko čvrst stav protiv toga, a i Vjosa Osmani i neki drugi govore da izbori mogu da se održe, ali se Kurti i oko toga postavlja neke nove uslove i spominje kriminalne bande ubačene iz Beograda, jer oni sada moraju da se izvlače pred svojom javnošću, da nisu popustili pod pritiscima i protestima srpskog naroda - kaže.

Kako navodi, kod formiranja ZSO postoji veliki problem.

- I to mi miriše na neku novu krizu, jer je odbačen predlog nacrta statuta koji je uradio upravljački tim, a Lajčak je rekao da neke tačke navodno nisu u skladu sa Briselskim sporazumom, pa se sada odjednom u igru uvodi potpuno drugačija situacija i suprotno od dogovorenih sporazuma, pa Eksobar navodi da sad Kurti treba da kaže šta želi, a suština onoga što on predlaže je da preko formiranja ZSO, ili kako se ona bude zvala, treba Kosovo tretirati kao državu i da je Srbi i Beograd prihvate - napomenuo je Drecun.

Dodaje da to znači da će se možda doći u situaciju da se ponovo pregovara o ZSO na osnovu onoga što Kurti predlaže.

- Navodni plan za deeskaliciju je zapravo uvlačenje u tu zamku, da se prihvati ono što Kurti nudi, a to je ništa i to što Zapad hoće da nam predstavi kao Kurtijevu viziju ZSO je nešto što je prazna ljuštura od čega Srbi ne bi imali ama baš nikakvu korist - rekao je Drecun.

Dodaje da se vidi samo rezultat Beograda.

- I to su i Lajčak i Eskobar primetili, da je predsednik Vučić spreman da utiče svojim autoritetom na Srbe da sve bude mirno, i Srbi pokazuju rezultat što se tiče deeskalacije i protestuju mirno, ali specijalna parapolicija je još uvek u zgradama opština - naglasio je Drecun.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.