ONI SU VIDELI DEČAKA-UBICU KAKO PUCA: Masakr u Ribnikaru se odvijao pred njihovim očima, jedan od svedoka prebačen u Ameriku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2024, 19:49

ONI SU VIDELI DEČAKA-UBICU KAKO PUCA: Masakr u "Ribnikaru" se odvijao pred njihovim očima, jedan od svedoka prebačen u Ameriku!

Ranjena i nastavnica čiji oporavak teče sporo.

Danas je pred Višim sudom u Beogradu počelo suđenje ocu i majki dečaka-ubice iz "Ribnikara". Pored njih pred sudom su se našla i dvojica radnika streljane u kojoj je dečak vežbao gađanje sa svojim ocem. 

U pucnjavi tog kobnog 3. maja ubijeno je deset osoba, a ranjeno šest. Među ranjenima je i nastavnica istorije koja je u vreme zločina držala čas u odeljenju dečaka-ubice.

Svi ranjeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << toga dana svojim očima gledali monstruozni masakr, što je na njih ostavilo neizbrisive psihološke posledice.

Iako smo čuli mnogo toga o zločinu u "Ribnikaru", informacija o stanju ranjenih očevidaca masakra u medijima nema mnogo, verovatno je najviše podataka objavljeno o stanju pomenute nastavnice, kao i jednog dečaka koji je operisan u Čikagu.

Tom dečaku, čija su oba roditelja zdravstveni radnici - lekari u pucnjavi je povređena kičmena moždina.

Nekoliko nedelja nakon zločina o njegovom zdravlju oglasila se ministarka zdravlja Danica Grujičić. 

- Dečaku je urađena traheotomija, prodisao, svestan je, komunikativan, govori, pokreće levu ruku. Postoje znaci oštećenja kako kičmene moždine, tako i perifernih nerava za desnu ruku, ali tu je još uvek rano o bilo čemu govoriti jer je prošlo tek neke dve nedelje. Kakve će definitivno posledice biti, ne znamo. On ima svoje disanje, ali još mora da ima potporu respiratora.

Pošto je dete, mislim da je dobra odluka da se prevede u Institut za majku i dete i da se tamo polako odvikava od respiratora. U ovom trenutku nije životno ugrožen, ali to je stanje koje može da se iskomplikuje. Bilo kakve povrede vatrenim oružjem, nikada ne možete biti sigurni da će se završiti dobro, čak i posle nekoliko nedelja i meseci može da se iskomplikuje. Važno je da svi pokazuju znake oporavka - rekla je tom prilikom Danica Grujičić.

Oporavak je nastavljen u Srbiji, ali je u krajem maja meseca prošle godine dečak ipak morao biti upućen dalje. Naime, on je operisan u Čikagu, a u pitanju je bila takođe kičmena moždina.

- To je kičmena moždina. Pitanje je, takođe, i brahijalnog pleksusa na desnoj strani. Levu ruku je prilično dobro pokretao i pre te operacije. Šta će biti s nogama, sve je neizvesno. Najvažnije je da on veruje da može da se oporavi. Psihičko stanje je jako bitno. Nemam informaciju u kakvom je trenutno stanju. Dok je bio u Beogradu imao je faze i raspoloženja i neraspoloženja. Mlad je, dečak koji je bio vrlo aktivan, odjednom je postao zavistan od komplete tuđe nege. Nije lako - kazala je ministarka Grujičić nakon operacije.

Krajem prošle godine, portal Republika objavio je vest da se dečak nakon operacije dobro oporavlja i da proces teče veoma uspešno.

Njihov izvor kaže da su američki lekari zadovoljni dinamikom lečenja, kao i da su zadovoljni dečakovom voljom i upornošću.

- Roditelji razgovaraju sa kolegama psihijatrijske struke i psiholozima, pa sinu posvećuju svu pažnju na najbolji način. Ujedno se strpljivo svi zajedno oporavljaju od kobnog 3. maja od kojeg ništa nije isto - kazao je isti izvor.

Nastavnicu istorije u "Ribnikaru" dečak ubica koji je tada imao 13 godina, ranio je u levu šaku, desnu potkolenicu i u stomak, a taj metak joj je oštetio desni kuk. Oštećenje nerava leve noge je upravo posledica prostrelnog ranjavanja u stomak. Ona je u UKC Srbije triput operisana: prvi dan po prijemu imala je operaciju stomaka, posle desne potkolenice i leve šake. Spasavali su joj život, pa je kuk koji se rasprsnuo od metka kojim je pogođena u stomak, ostavljen "da se rešava" kasnije, kad se ona stabilizuje. Tako je osuđena na krevet i kolica.

O sitnom napretku njenog zdravstvenog stanja javili su mediji u novembru prošle godine. Njena koleginica se oglasila za Blic navodeći:

- Ako bih rekla da je ona dobro, mogla bih da kažem da je to delimično dobro. Ona se oporavlja, taj oporavak ide svojim tokom. Sporo, sitnim koracima, ali važno je da je stala na noge. Ona je i bila usmerena bila na taj svoj fizički oporavak. Kada bismo govorili o njenom psihičkom stanju i zdravlju, situacija je zaista veoma teška i kompleksna. Ona je proživela jednu ozbiljnu traumu. Ne samo ličnu, već je bila i svedok jezivog zločina i gubitka mnoge dece. I to je ono što njoj pravi najdublje rane koje mislim da nikad neće zaceliti.

Ona se oporavlja u Srbiji na Klinici za rehabilitaciju u Sokobanji.

O njenom zdravstvenom stanju oglasio se i muž koji je rekao da postoje sitni pomaci.

- U fizičkom oporavku se naziru mali pomaci, ali ne možemo da očekujemo da će do sledeće Nove godine, 2025. to biti sve u redu. Neće. Ne znamo ni kada će moći da izađe iz Sokobanjske, da eventualno ode u neku banju. Svakodnevno je obilazimo. Još je pod terapijom koju za psihičko stanje prima otkako se dogodila tragedija, ali recimo da je sada koliko-toliko stabilno, iako nam se čini da bi, kada bi samo neko zalupio vrata, i u takvom stanju odskočila do plafona. Ova borba je sad drugačija od one kad su joj lekari spasavali život, a mi strepeli posle svakog njenog udaha, da li će uopšte uslediti novi, ali nije lakša - rekao je njen suprug.

Treba reći i da je pokrenuta inicijativa da se nastavnici dodeli nacionalna penzija.

Zdravstveno stanje ostalih pacijenata nije bilo kritično. To možemo zaključiti iz sledeće izjave ministarke Grujičić:

- Od vremena devedesetih ne pamtim da se nešto ovako desilo. Dva dečaka koja su lečena u Tiršovoj puštena kući. Deca sa Kliničkog su dobro, sa nastavnicom su pušteni u manje intenzivnu negu, biće ortopedski tretirani. Drugi dečak je kritično.

Podsećamo da je jedna od ranjenih devojčica u "Ribnikaru" kasnije podlegla povredama.

(Srbija Danas)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.