ONI SU NESTRPLJIVI Šestoro građana Srbije zajedno čeka transplantaciju bubrega

Izvor: Blic, 21.Dec.2016, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ONI SU "NESTRPLJIVI" Šestoro građana Srbije zajedno čeka transplantaciju bubrega

Aleksandru Mirkoviću (27) iz Bujanovca svaki dan je kao godina jer već mesec dana čeka na transplantaciju bubrega u Kliničkom centru u Nišu.

Nestrpljiv je da što pre dobije novi organ, posebno zbog toga što mu bubrezi otkazuju i uskoro će morati na hemodijalizu.

- Nas šestoro koji iščekujemo presađivanje bubrega sa živih donora formirali smo grupu na Viberu pod nazivom „Nestrpljivi“. Nestrpljivi smo da krenemo u novi život. Za nas nije problem novi organ, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer svi imamo rođake koji će nam dati bubreg. Međutim, bilo je nekog zastoja u transplantacijama. Na sreću, nedavno su dva člana naše grupe dobila novi bubreg. Transplantacije su bile uspešne. Ja sam sledeći na spisku. Nadam se da ću uskoro dobiti novi bubreg i moći da nastavim normalno da živim i radim - ispoveda se za "Blic" Aleksandar.

Da bi svom sinu omogućila život bez mučnih hemodijaliza, Aleksandrova majka Svetlana će biti donor. Aleksandar je oženjen, sa suprugom Vesnom ima dvoje dece - šestogodišnju ćerku Lenu i četvorogodišnjeg sina Luku.

- Nefrolozi u Nišu su mi rekli da je spas za mene novi bubreg. Urađena su sva ispitivanja i moja majka je idealan donor za mene. Jedva čekam da kao zdrav čovek zagrlim Lenu i Luku - iskren je on.

Šest transplantacija dogodine

Direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanović kaže da se transplantacije izvode redovno.

- Imali smo šest parova za transplantaciju bubrega, ali su dve već urađene. Do Nove godine biće urađene još tri, a šesta početkom sledeće godine. Nemamo uslove za brže delovanje jer treba do 10 dana da se sa intenzivne nege pređe u sobe i oslobodi prostor za novu transplantaciju - kaže Radovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.