ONI SU MUTANTI I IMAJU SUPERMOĆI! Četiri decenije nakon černobiljske katastrofe NAUČNICI ŠOKIRANI OTKRIĆEM! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 17:53

ONI SU MUTANTI I IMAJU SUPERMOĆI! Četiri decenije nakon černobiljske katastrofe NAUČNICI ŠOKIRANI OTKRIĆEM! (FOTO)

Naučnici nisu mogli da veruju šta su otkrili!

Čini se da su crvi koji žive u blizini najpoznatije zone nuklearne katastrofe, u Černobilju, razvili nove moći - imunitet na radijaciju.

U novoj studiji naučnici su posetili Černobilj kako bi istražili sićušne crve jednostavnog genetskog sastava koji se brzo razmnožavaju. Prikupili su crve iz uzoraka tla, trulog voća i drugih materijala i testirali lokalne nivoe radijacije.

Nivoi radijacije varirali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su od niskih koje bi bile zabeležene u velikim gradovima, do visokih nivoa koje se nalaze u svemiru. Naučnici su zatim odneli crve na Univerzitet u Njujorku da ih zamrznu i prouče.

Worms that live in Chernobyl’s radioactive exclusion zone are ‘exceptionally resilient’ to radiation — what this could mean for humans https://t.co/hmlAmdykGH pic.twitter.com/0IYdzzvsNM

— New York Post (@nypost) March 7, 2024

Sofija Tintori, glavna autorka studije, rekla je:

- Černobilj je bio tragedija neshvatljivih razmera, ali još uvek nemamo dobar uvid u učinke katastrofe na lokalno stanovništvo. Da li je iznenadna promena okoline odabrala vrste, ili čak jedinke unutar vrste, koji su prirodno otporniji na jonizujuće zračenje - pita se.

Od katastrofe 1986. godine, životinje su nastavile da žive u ukrajinskoj regiji uprkos postojanoj radijaciji nakon gotovo 40 godina.

Istraživači su pre otkrili da su životinje koje žive u Černobiljskoj zoni genetski različite od istih vrsta koje se nalaze negde drugde. Metju Rokman, profesor biologije na Univerzitetu u Njujorku, dodao je:

- Ovi crvi žive svuda, i žive brzo, tako da prolaze kroz desetine generacija evolucije dok tipični kičmenjak još uvek oblači cipele. Istraživači su otkrili da uprkos visokom zračenju genomi crva nisu oštećeni. Uzbudljivo otkriće ne znači da je Černobilj siguran, ali sugeriše da su crvi otporne životinje koje mogu da izdrže ekstremne uslove - otkrila je doktorka.

Worms living near Chernobyl nuclear plant have developed a ‘super power’ 🙀https://t.co/dnkT1t5Vbz pic.twitter.com/aCXU98wG2X

— O'Neil (@ONeilBox) March 8, 2024

20 genetski različitih crva testirano je na oštećenje DNK kako bi se videlo da li imaju neobičnu sposobnost zaštite i popravka svog genetskog materijala. Rekla je da otkrića upućuju na to da životinje u Černobilju nisu nužno bile tolerantnije ili da su evoluirale, ali da bi otkrića mogla da dovedu do boljeg razumevanja prirodnih varijacija.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list/Preneo: I. S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.