ON JE BIO SA PRIGOŽINOM U AVIONU: Poznat kao odlučni ruski nacionalista sa naci tetovažama i fasciniran Hitlerom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2023, 21:28

ON JE BIO SA PRIGOŽINOM U AVIONU: Poznat kao odlučni ruski nacionalista sa naci tetovažama i fasciniran Hitlerom (VIDEO)

Vest su preneli ruski mediji

Jevgenij Prigožin, šef paravojne formacije Vagner koji je pokrenuo oružanu pobunu u junu, bio je u privatnom avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti u blizini Moskve, pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu, rekli su ruski zvaničnici. Među stradalima bi mogao biti, kako se navodi, navodno i Dmitrij Utkin, njegova desna ruka, prenose ruski mediji.

Utkin je operativni komandant i lider Vagner grupe iza kulisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za koga mnogi veruju da je bio suosnivač organizacije. Mračni bivši potpukovnik u ruskoj specijalnoj vojnoj jedinici "Specnaz", Utkin je dobio nekoliko Ordena hrabrosti za svoja dela na bojnom polju i služio je u vojsci do 2013. godine.

Potom se rasporedio u Siriji kao deo ruske intervencije koja je potisnula pobunjeničke grupe i podržala Bašara al Asada preko ruske privatne vojne kompanije sa sedištem u Hong Kongu, poznate kao Slavenski korpus.

Utkin je odlučan ruski nacionalista koji nosi nacističke tetovaže i navodno je fasciniran Hitlerovim Trećim rajhom.

Rozavijacija, ruska vazduhoplovna vlast, saopštila je da je Prigožin jedan od putnika navedenih na spisku koji se nalazio u poslovnom avionu "Embraer" koji se srušio u sredu uveče. Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga.

Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen. Mlaznjak je navodno imao broj RA-02795. Avion je pod sankcijama SAD od 2019. godine zbog veze sa Prigožinom.

Prijavljeno je da je šef Vagnera koristio avion, uključujući i ubrzo nakon njegove neuspele pobune, kada je avion poleteo iz Sankt Peterburga u Belorusiju ujutro 27. juna.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion. Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji, postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.