OKif i bračni par Moser dobili Nobela za medicinu

Izvor: Mondo, 06.Okt.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O'Kif i bračni par Moser dobili Nobela za medicinu

Američko-britanski naučnik Džon O'Kif i Norvežani Mej Brit Moser i Edvard Moser ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju za otkriće ćelija sistema koje čine sistem prostorne orijentacije u mozgu,

Foto: AP, Bertil Ericson

"Ovo otkriće je rešilo problem koji je okupirao filozofe i naucnike vekovima", navodi se u saopštenju Nobelove skupštine sa švedskog Karolinska instituta. "Kako mozak stvara mapu prostora koji nas okružuje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kako se mi krećemo kroz kompleksno okruženje".

Nagrada za medicinu otvara "sezonu" dodele Nobelovih nagrada.

Nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i za mir prvi put su dodeljene 1901. u skladu sa željama tvorca dinamita i biznismena Alfreda Nobela.

Nobelova nagrada iznosi osam miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

O'Kif je 1971. otkrio prve komponentne sistema prostorne orijentacije u mozgu. Tada je identifikovao nervne ćelije u hipokampusu koje se aktiviraju kada je neko na određenom mestu u nekoj prostoriji. Kako se osoba kreće, aktiviraju se druge ćelije.

Bračni par Moser otkrio je, 30 godina kasnije, ključnu komponentu u sistemu prostorne orijentacije mozga - još jednu vrstu nervnih ćelija, takozvanu "nervnu rešetku", koje omogućavaju precizno kretanje u prostoru.

To otkriće sistema kretanja u mozgu omogućilo je da naučnici bolje shvate mehanizam kretanja ljudi i kako njegov gubitak u određenim bolestima utiče na kognitivne funkcije čoveka, navodi se u saopštenju Instituta.

Primera radi, kasnije je otkriveno da pacijenti sa Alćajmerom imaju oštećenje na hipokampusu zbog čega gube smisao za prostornu orijentaciju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.