OKUPACIJA

Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OKUPACIJA

Evropska unija juče odobrila slanje misije na Kosovo. Samardžić: Reč je o odluci koja je sramna za Evropu

BRISEL/BEOGRAD - Članice Evropske unije juče su odobrile upućivanje na Kosovo bezbednosne misije Euleks, koja će imati 1.800 pripadnika i zameniće civilnu misiju Ujedinjenih nacija.

Nijedna članica EU nije se usprotivila slanju misije, za čije raspoređivanje će biti potrebna četiri meseca, a cilj joj je da pomogne u izgradnji policijskog, sudskog i carinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sistema na Kosovu u čiji se rad ne bi mešala politika.

U sastavu Euleksa biće 700 policajaca, dok će ostatak činiti sudije, tužioci i drugi pravni stručnjaci, javlja AP.

Najavljeno je da bi broj pripadnika misije mogao da poraste na više od 2.000, pored 1.000 stručnjaka is Sjedinjenih Američkih Država i zemalja van EU.

Šefovi diplomatija članica EU će sutra na sastanku u Briselu pokušati da dođu do zajedničkog stava o Kosovu, pošto se Kipar, Španija, Rumunija i Grčka protive nezavisnosti pokrajine.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je odluka EU o slanju misije na Kosmet sramna, dodavši da će Srbija u najskorijoj budućnosti morati da preispita svoje odnose s Unijom.

- EU je usvojila još jednu, i poslednju odluku, o slanju svoje misije na Kosovo i Metohiju, koja je donesena hitnim postupkom i u tajnovitoj atmosferi. Po svom sadržaju, ona je sramna za EU zato što se time praktično priznaje nezavisnost Kosova i Metohije, koje je neodvojivi deo Srbije - rekao je Samardžić.

On je u izjavi za medije naveo da tom odlukom EU „prihvata politiku secesije kao način rešavanja manjinskih pitanja“.

Samardžić je ocenio da se EU na taj način pokazala kao „nesolidna međunarodna organizacija sklona kršenju i međunarodnog i sopstvenog prava i podložna služenju američkim spoljnopolitičkim interesima“.

„Iz tog razloga, Srbija će u najskorijoj budućnosti morati da preispita svoje odnose s EU i s državama članicama koje eventualno budu priznale nezavisnost Kosova i Metohije“, upozorio je Samardžić.

Srpska radikalna stranka najoštrije je juče osudila odluku zemalja Evropske unije da, suprotno Rezoluciji 1244, pošalje misiju na Kosovo i Metohiju i pozvala sve političke partije da se ujedine u osudi okupacije KiM.

„Takva odluka svih 27 zemalja članica EU pokazuje da je otimanje dela srpske teritorije dugo vremena planirano, a svaka vrsta lažne evropske šargarepe za srpski narod bila je samo paravan za priznanje nove albanske države na teritoriji Srbije“, navodi SRS u saopštenju.

Ta stranka navodi da veliku odgovornost za teško stanje u zemlji i katastrofalnu diplomatsku i političku poziciju snose predsednik i Vlada Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.