OKOPAVAO NJIVU PA PRONAŠAO DIJAMANTE: Lovci na blago momentalno pohrlili u selo sa lopatama u rukama (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 15:46

OKOPAVAO NJIVU PA PRONAŠAO DIJAMANTE: Lovci na blago momentalno pohrlili u selo sa lopatama u rukama (VIDEO)

Kamičak nalik kristalu pronašao je tokom vikenda jedan seljanin na otvorenom polju

Više od 1000 lovaca na blago sjatilo se u selu Kvahlati u Južnoj Africi u potrazi za neidentifikovanim kamenjem otkrivenim u toj oblasti za koje mnogi veruju da su dijamanti.

i to je probudilo nade kod mnogih da je možda reč o dijamantima, iako ima onih koji upozoravaju da je vrlo verovatno reč o kvarcu.

Otkriće kamena nam je promenilo život, rekao je jedan od kopača >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mendo Sabelo koji je več prikupio nekoliko ovih kamičaka koje eksperti još uvek nisu pogledali.

- Životi će nam se promeniti jer niko nije imao pravi posao. Ja radim šta stignem. Kada sam se vratio sa njima, porodica je bila presrećna - rekao je 27-godišnji otac dvoje dece.

Iz ministarstva rudarstva je saopšteno da će poslati tim geologa i drugih stručnjaka da sakupe uzorke i analiziraju ih.

Nedostatak potvrde nije obeshrabrio kopače koji su bukvalno okupirali selo i polja. Mladi, stari, muškarci, žene, svi oni "naoružani" lopatama, ašovima i pijucima tragaju za ulovom.

Južnoafrička ekonomija grca pod pritiskom visoke stope nezaposlenosti koju je pandemija korone dodatno pogoršala.

KZN PREMIER CALLS FOR ORDER AMID REPORTS OF A “DIAMOND RUSH” IN KWAHLATHI NEAR LADYSMITH

The KwaZulu-Natal provincial government has noted with concern, the reports of illegal mining activity taking place at KwaHlathi outside Ladysmith

Video : supplied #DiamondRush pic.twitter.com/zy1oyIhPQz

— KZN Provincial Gov (@kzngov) June 13, 2021

Neki su već počeli da prodaju kamenčiće čija se cena kreće od 100 randa (7,2 dolara) do 300 ranta.

Zvaničnici su pozvali kopače dao dopuste geolozima da ispitaju lokalitet, a sada se strahuje da će "dijamantska groznica" dovesti do širenja koronavirusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Hiljade ljudi stiglo u selo - traže dijamante

Izvor: B92, 16.Jun.2021, 08:04

Hiljade tragača za blagom nagrnulo je u selo KwaHlathi u Južnoj Africi, verujući da bi u tom području moglo biti dijamanata...Do navale je došlo nakon što je jedan čovek na otvorenom polju iskopao kamen nalik kristalu i razglasio vest o svom otkriću, piše BBC...Geološki stručnjaci još nisu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.