OGROMNA PROMENA PREKO NOĆI! Otopljenje pa drastično pogoršanje vremena - znači li ovo da Beograđane čekaju burni dani i minus?

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2022, 08:18

OGROMNA PROMENA PREKO NOĆI! Otopljenje pa drastično pogoršanje vremena - znači li ovo da Beograđane čekaju burni dani i minus?

U petak i za vikend kišovito i toplo, ponegde i do 18°C. U nedelju zahlađenje, a početkom sledeće sedmice i prvo zimsko zahlađenje ove sezone, uz polarni prodor vazduha sa severa, stoji u najnovijoj vremenskoj prpognozi za Srbiju.

U petak i tokom vikenda u Srbiji će pod uticajem ciklona biti oblačno i kišovito, ali zbog snažnih južnih strujanja i relativno toplo za ovo doba godine, piše meteorolog Đorđe Đurić u svojoj vremenskoj prognozi za naredne dane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Maksimalna temperatura biće u petak od 11 do 17°C, a u subotu od 10°C na severu Vojvodine i na istoku Srbije do 18°C u zapadnim, centralnim i južnim predelima - prognozira Đurić.

Hladni front u sklopu ciklona, već će u nedelju stići do severa i zapada Srbije i doneti jako zahlađenje i skretanje jugoistočnog vetra na jak severozapadni, dok će na jugu i istoku i dalje ostati vrlo toplo. Temperatura tokom dana biće od 4°C na severu i na zapadu Srbije do 16°C na jugu i istoku, uz zahlađenje i u tim predelima tokom večeri, stoji u prognozi.

- Jače zahlađenje očekuje se u noći prema ponedeljku, pa bi kiša kratkotrajno mogla preći u sneg u Vojvodini, ali se vrlo brzo u ovim predelima očekuje prestanak padavina, dok će kiša padati u ostalim predelima, uz prelazak u sneg u brdsko-planinskim tokom noći - kaže Đurić.

Početkom sledeće sedmice centar ciklona koji bi tokom vikenda sa Jadrana prešao preko Srbije, našao bi se istočnije od nas, iznad Karpata, pa bi do Srbije prodrla polarna vazdušna masa, uz prvo zimsko zahlađenje ove sezone, a južno strujanje okrenulo bi na veoma snažno severno, navodi meteorolog.

- U ponedeljak na severu suvo, u ostalim predelima kiša i susnežica sa snegom. U utorak se sneg očekuje u većem delu Srbije, ponegde uz kišu i susnežicu, dok bi se u brdsko-planinskim predelima u ponedeljak i utorak formirao snežni pokrivač od 10 do 20 ak i više centimetara, prognozira Đurić.

Beograd bi prvi sneg mogao videti u utorak i to samo dan kasnije nego 2021. kada je prava snežna mećava zavejala Beograd kada je je te sezone pao prvi sneg. Maksimalna temperatura u ponedeljak od 1°C na severozapadu do 7°C na jugoistoku Srbije, a u utorak od 1 do 5°C, u Beogradu do 2°C, zaključuje meteorolog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.