OGLASIO SE STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI: Evo kakve šanse imaju vakcine protiv novog OMIKRON soja

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2021, 12:45

OGLASIO SE STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI: Evo kakve šanse imaju vakcine protiv novog OMIKRON soja

Postojeće vakcine protiv kovida-19 verovatno su efikasne u sprečavanju teških oboljenja i hospitalizacija koje može prouzrokovati novoidentifikovani soj omikron, izjavio je danas glavni južnoafrički stručnjak za zarazne bolesti.

Profesor Salim Abdol Karim je na konferenciji za novinare ocenio da je prerano reći da li omikron izaziva ozbiljnije kliničke simptome od prethodnih varijanti, iako se čini da je prenosiviji i da može zaraziti i ljude koji imaju imunitet od vakcinacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili prethodne infekcije, prenosi agencija Rojters.

Jedan južnoafrički lekar, koji je bio jedan od prvih koji je posumnjao na novi soj, rekao je juče da je omikron do sada imao blage simptome.

Otkriće novog soja u južnoj Africi je izavalo snažnu globalnu reakciju, pri čemu su neke zemlje ograničile putovanja iz tog regiona i uvele druga ograničenja iz straha od brzog širenja infekcije čak i među vakcinisanim građanima.

Međutim, naučnici tek treba da utvrde koliko je smrtonosna varijanta u poređenju sa ranijim sojevima koji izazivaju kovid-19, ili kakav bi uticaj podstojeće vakcine mogle da imaju na bolest koju izaziva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef laboratorije Gamaleje: Postojeće vakcine štite i od soja omikron

Izvor: N1 televizija, 29.Nov.2021

Postojeće vakcine protiv zaraze virusom korona obezbediće zaštitu od težih oblika kovida-19, prouzrokovanih novim sojem omikron, izjavio je Vladimir Guščin, šef laboratorije ruskog istraživačkog centra "Gamaleja" za mehanizme diverziteta populacije patogenih organizama.

Nastavak na N1 televizija...

Direktor Moderne: "Neće biti isto kao za deltu"

Izvor: B92, 30.Nov.2021, 09:41

Izvršni direktor farmaceutske kompanije Moderna Stefan Bansel izjavio je danas da je malo verovatno da će vakcine protiv kovida 19 biti efikasne protiv omikron varijante kao što su bile protiv delta soja..."Mislim da nigde u svetu efikasnost neće biti istog nivoa kao za deltu", rekao je on za Fajnenšel...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.