Izvor: B92, 18.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OFICIR VOJSKE RS O POSLEDICAMA OSIRMASENOG URANIJUMA

Nova iskustva i svedocenje o bombardovanju projektilima sa osiromasenim uranijumom na teritoriji Republike Srpske za Radio B 92 je izeneo oficir Vojske bosanskih Srba Srdjan Trifkovic. On je nasem izvestacu potvrdio da su srpski polozaji na Jahorini u septemru 1995. gadjani bombama sa osiromasenim uranijumom, od cijeg su sekundarnog zracenja nakon rata stradala 3 vojnika i vise civila.

"Prema Trifkovicevim recima, u spetrmbru 1995. na radarske sisteme i centre veze na Jahorini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO je ispalio vise od 350 projektila, a na jedinicu kojom je on komandovao tacno 114. "Vojska Republike Srpske u to vreme nije imala instrumente za merenje radijacije, ali sam po efektima koji su projektili proizveli na metalnim kupolama koje su stitile antene i radare, zakljucio da se radi o uranijumskoj municiji. To su stravicna udubljenja i ostecenja, koja ne moze da napravi konvencionalno naoruzanje", precizirao je Trifkovic. On je naglasio da je prva zrtva bio sestogodisnji decak Nebajsa Tesanovic, koji je umro od leukemije, a onda su na red dosli vojnici iz njegove jedinice. "Ima tri smrtna slucaja, dve leukemije i jedan rak pluca. Tesanovic Goran, Vaso Rakjcevic i jedan momak iz Ilijasa. Ljudi su iz nemastine isli i kupili ostatke metralnih delova da bi ih prodavali. Tesanovic je najvise oko toga radio, leukemija ga je pokosila doslovce za sest meseci".

Trifkovic istice da je u novije vreme na Jahorini od raka pluca ili debelog creva umrlo i nekoliko civila koji su ziveli u blizini pogodjenih ciljeva, dok se, kako tvrdi, jos troje civila iz izbeglickih centara na Jahorini leci od leukemije. Ovaj oficir dodaje da je u oktobru 95. nivo radijacije na Jahorini merila ruska vojna delegacija, koja je za to koristila specijalna zastitna odela i opremu. "Ne znam da li je NATO istrazivao gadjane lokacije na Jahorini. Jedno vreme Italijani su imali bazu na vrhu planine, blizu te lokacije, ali su otisli vec nakon mesec dana", zakljucio je Trifkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.