OEBS zabrinut zbog Nagorno-Karabaha

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS zabrinut zbog Nagorno-Karabaha

Grupa Minsk OEBS-a zabrinuta je zbog obaranja vojnog helikoptera otcepljene republike Azerbejdžana Nagorno-Karabaha.

"Žalimo zbog gubitka života i izražavamo saučešće porodicama", navodi u saopštenju Grupe Minsk OEBS-a, koju čine predstavnici Azerbejdžana, Jermenije, Ruske Federacije, SAD i Francuske i koja je formirana radi pronalaženja najpovoljnijeg rešenja za budućnost ove jermenske enklave.

Kopredsedavajući tog tela su zabrinuti zbog događaja koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako se navodi, doveo do drastičnog incidenta, prvog takve vrste od kada je postignut dogovor o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu - nepriznatoj republici na južnom Kavkazu.

"Snažno apelujemo na obe strane da izbegnu korake koji bi doveli do eskalacije napetosti duž linije razdvajanja i jermensko-azerbejdžanske granice. Region ne može priuštiti još jednu rundu nasilja kao što je bio slučaj letos. Današnji događaji nas podsećaju na lakomislenost konflikta Nagorno-Karabaha i hitnost da se pojačaju napori za pronalaženje trajnog rešenja. Rešeni smo da pomognemo stranama na svaki mogući način", navodi se u saopštenju.

Grupa Minsk OEBS-a, formirana 1992. godine, takođe je podsetila predsednike Jermenije i Azerbejdžana na njihovu obavezu da poštuju primirje i ispune obaveze koje su preuzeli na pronaženju mirnog rešenja sukoba.

Azerbejdžanska vojska oborila je danas, na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom, vojni helikopter te nepriznate republike, javile su agencije.

Pres služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana saopštila je da je oboren helikopter tipa Mi-24, koji pripada "oružanim snagama Jermenije" i koji je "pokušao da napadne pozicije Azerbejdžana", prenela je agencija RIA Novosti.

RIA Novosti, istovremeno, iz Jerevana izveštava da Skupština Jermenije danas nije priznala nezavisnost od Azerbejdžana otcepljene autonomne oblasti Nagorno-Karabah.

Konflikt je počeo u februaru 1988. godine, kada je Nagorno-Karabah naseljen pretežno Jermenima saopštio da istupa iz azerbejdžanske sovjetske republike, a septembra 1991. godine proglašeno je formiranje "Nagorno-Karabah Republike".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.