OEBS o važnosti slobode izražavanja

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS o važnosti slobode izražavanja

Beč -- Sloboda izražavanja je osnova demokratije i članice OEBS moraju da rade na njenom unapređenju, ocenjeno je na zasedanju OEBS-a o ljudskim pravima u Beču.

U pitanju je dvodnevno zasedanje OEBS-a u Beču.

Sastanak, u organizaciji Švajcarske kao predsedavajuće organizacije, predstavnice za slobodu medija i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, ove godine okupio je predstavnike vlada i civilnog drustva iz 57 zemalja članica OEBS, saopštila je ova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija.

Glavna tema skupa su prava i odgovornosti koje proističu iz prava na slobodu izražavanja, a u njegovom radu učestvuje visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Ona je poručila da uskraćivanje prava na slobodu izražavanje i mišljenje podriva razvoj i poštovanje svih drugih osnovnih prava, uključujući građanska, kulturna, ekonomska, društvena i politička prava, kao i pravo na razvoj.

Predsedavajući stalnog saveta OEBS ambasador Tomas Greminger istakao je da je sloboda izražavanja ključna za svako demokratsko društvo.

"Mogućnost otvorene diskusije o osetljivim pitanjima, izražavanje kritičkih stavova ili postavljanje neprijatnih pitanja za vladajuće političke partije osnovni su aspekti slobode izražavanja", rekao je on i dodao da to čini osnovnu razliku između pluralističkog demokratskog društva i totalitarnog ili diktatorskog režima.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović je ocenila da je nedostatak političke volje glavna prepreka za potpunu primenu principa OEBS.

"Pitanje je da li su članice OEBS postigle napredak od osnivanja ove organizacije 1975. godine da osiguraju slobodno izražavanje mišljenja - bez straha ili posledica", zapitala je ona.

"Neki značajni koraci su preduzeti, ali smatram da se svi slažemo da smo u mnogim članicama OEBS više svetlosnih godina daleko od života u društvima u kojima su ti plemeniti principi deo ljudske svakodnevnice. To mora da se promeni", poručila je Mijatović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS o važnosti slobode izražavanja

Izvor: Akter, 03.Jul.2014

Sloboda izražavanja je osnova demokratije i članice OEBS moraju da rade na njenom unapređenju, ocenjeno je na zasedanju OEBS-a o ljudskim pravima u Beču

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.