OEBS o okončanju torture

Izvor: B92, 10.Apr.2014, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS o okončanju torture

Beč -- U Beču je počeo dvodnevni sastanak OEBS-a o okončanju torture. Potreban napor svih faktora kako bi se prekinulo s takvom praksom.

Do okončanja prakse torture i nehumanog postupanja može se doći jedino zajedničkim naporima i saradnjom svih država, međunarodnih organizacija i predstavnika civilnog društva, ocenjeno je na otvaranju sastanka.

Sastanku, koji organizuju Švajcarska kao predsedavajuća 2014. i OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava, prisustvuju predstavnici vlada i organizacija civilnog društva iz 57 zemalja članica OEBS i njihovih partnera.

Švajcarski ambasador Tomas Greminger, predsedavajući stalnog saveta ove organizacije, rekao je da se do okončanja prakse torture može doći jedino saradnjom na svim nivoima, saopštio je OEBS.

"Tortura i drugi oblici okrutnog, nehumanog i degradirajućeg postupanja mogu biti iskorenjeni jedino našim zajedničkim i koordinisanim naporima", rekao je on i dodao da OEBS mora da se fokusira na "razvoj sinergije između organizacija na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u komplementarnom duhu".

Specijalni izvestilac UN za ovo pitanje Huan Mendes poručio je da je obaveza svake članice OEBS da svojim zakonima i praksom garantuje efikasno sprečavanje svih vidova torture.

"Posvećenost OEBS univerzalnoj osudi i iskorenjivanju torture je vredna divljenja i treba da posluži kao polazna tačka za zakone i proceduralne norme svake države, kojima bi se istorijski i efikasno okončalo loše postupanje prema svim licima lišenim slobode", rekao je Mendes.

Direktor ODIHR ambasador Janez Lenarčić je upozorio da čak i najstroži zakoni koji zabranjuju torturu često nailaze na prepreke kada je reč o njihovoj primeni, kao što je potiskivanje dokaza ili uskraćivanje pristupa pravosudnim organima za žrtve torture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.