OEBS i PS SE: Srbija sprovela istinski demokratske izbore

Izvor: Studio B, 17.Mar.2014, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS i PS SE: Srbija sprovela istinski demokratske izbore

Srbija je sprovela istinski demokratske izbore, s mnogo ponuđenih opcija biračima, a transparentan način glasanja zaslužuje pohvalu, ocenili su međunarodni posmatrači koji su nadgledali vanredne parlamentarne izbore u nedelju, 16. marta.

Medunarodni posmatrači iz Parlamentarne skupštine OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope su, međutim, ocenili da je u kampanji nedostajalo kritičko i analitičko izveštavanje medija.   

"Nedostatak transparentnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vlasništva medija i dalje je predmet zabrinutosti", rekao je specijalni koordinator koji je predvodio misiju kratkoročnih posmatrača OEBS, Roberto Bateli i dodao da je bilo pritiska političkih stranaka na medije.   

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt rekao je da je medijska scena bila pluralistička, ali su nedostajali nezavisnost novinara i transparentnost vlasništva nad medijima. On je rekao da je borba protiv korupcije bila jedna od glavnih pitanja u predizbornoj kampanji i veliki problem građana, te novi saziv Skupštine Srbije treba da preduzme konkretne mere za rešavanje tog problema.   

Međunarodni posmatrači su zaključili da je kampanja bila umerena i da je protekla u mirnoj atmosferi, iako su prijavljeni izolovani slučajevi nasilja u vezi sa izborima i slučajevi zastrašivanja birača koji su zabrinjavajući. Izborne komisije u Srbiji na svim novoima, kako su naveli međunarodni posmatrači, svoju dužnost su obavile efikasno i profesionalno, a visok standard procedure na dan izbora bio je očigledan ne samo u Beogradu i većim gradovima Srbije, već i u unutrašnjosti i u selima što je od ključnog značaja za demokratske izbore.   

Međunarodni posmatrači su pratili i distribuciju izbornog materijala na jezicima nacionalnih manjina i ocenili da je sve proteklo u demokratskoj atmosferi. Ocenjeno je i da su od 2012. godine učinjeni napori za unapređenje biračkog spiska. Ambasador Boris Frlec, šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Ograničene misije OEBS-a za posmatranje izbora najavio je da će izveštaj međunarodnih posmatrača biti objavljen za osam nedelja od izbora.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.