OEBS:SAD da razmotre odluku o izvršenju smrtnih kazne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020, 16:59

OEBS:SAD da razmotre odluku o izvršenju smrtnih kazne

Visoki predstavnici odbora za ljudska prava Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS) ponovo su danas pozvali na potpuno ukidanje smrtne kazne, reagujući na izveštaje o tome da će, odlukom vlade SAD, u toj zemlji na federalnom nivou uskoro ponovo početi izvršenja tih kazni.

U zajedničkom saopštenju, predsednik Opšteg odbora PS OEBS za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Kirjakos Hadžijani, potpredsednik tog tela Mihael >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Link i izvestilac Kari Henriksen izrazili su žaljenje zbog te odluke i pozvali vladu SAD da je razmotri.

U vreme kada mnoge pojedinačne države u SAD čine otklon prema smrtnoj kazni, pri čemu su je više od dve trećine njih ili ukinule ili praktično uvele moratorijum na njeno izvršenje, uznemirujuće je videti da federalna vlada SAD sada ponovo uvodi izvršenje smrtnih kazni posle gotovo dve decenije, stoji u saopštenju, u kojem se navodi da je smrtna kazna u SAD poslednji put izvršena 2003. godine.

Parlamentarna skupština OEBS "je u više navrata pozvala SAD i Belorusiju - dve zemlje u regionu OEBS-a u kojima još postoji smrtna kazna - da sprovedu moratorijume i razviju zakonodavne inicijative koje će dovesti do ukidanja smrtne kazne za sva krivična dela", stoji u saopštenju.

"Danas ponavljamo te pozive, i još jednom pozivamo na potpuno ukidanje smrtne kazne u regionu OEBS-a", navodi se takođe u saopštenju, u kojem se ističe da više od 60 zatvorenika u federalnim zatvorima u SAD čeka na izvršenje smrtne kazne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.