Izvor: B92, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODRZANA PROMOCIJA "POVRATKA" U PRILUZJU I LEPOSAVICU

Priluzje, Leposavic -- Prvog dana kampanje za izlazak Srba na izbore na Kosovu, predstavnici DOS-a i Koalicije Povratak obisli su Leposavic i Priluzje, gde je doslo do verbalnog sukoba sa okupljenim mestanima.

Priluzje je najveca srpska enklava severno od Pristine i vazi za jedno od uporista SPS-a. Pristalice te partije optuzili su vlasti iz Beograda za izdaju i najavili da se nece odazvati pozivu na izbore. Tribina je ipak odrzana, a jedan od govornika je bio kandidat za poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skupstini Kosova Oliver Ivanovic, koji za B92 kaze: "Sreli smo ljude po selima i enklavama koji zive u izuzetno teskim uslovima. Opterecuju ih i razlicite informacije koje cuju i zbunjuju ih razliciti stavovi pripadnika istih partija. Na njihovo pitanje - 'kako da idem na glasanje, a da me prati vojnik KFOR-a' - ja nemam odgovor. Pokusali smo da im objasnimo da smo u ovom trenutku uspeli da animiramo i srpsku i saveznu drzavu i medjunarodnu zajednicu koja je spremna da napokon razmatra srpsko pitanje. U ovakvom trenutku mi moramo napraviti korak napred. Izaci na pizbore i doziveti mnogo toga neprijatnog i u samom izbornom procesu i u samoj skupstini".

Mnogo mirnije bilo je na predizbornom skupu u Leposavicu, javlja dopisnik B92 Jelena Aleksic. Grupa predstavnika koalicije "Povratak", koju su cinili savezni poslanik u Vecu gradjana Skupstine Jugoslavije Obren Joksimovic, potpredsednik Izvrsnog odbora Nove demokratije Bosko Nicic, clan predsednistva Socijaldemokratije Jablan Obradovic i predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Milutin Nikolic, obisla je Lesak i Leposavic, dok je tribina u Zvecanu otkazana bez objasnjenja. Obren Joksimovic se prisutnim gradjanima u Leposavicu obratio recima da je svestan da je drzava zakasnila, ali da "ujedno moramo da znamo da se Jugoslavija borila za to da nesto dobije i osvoji"

da bi na izbore izasla. "Ono sto smo dobili sastavljeno je na sedam stranica ugovora, koji predstavlja prvi medjunarodni dokument vezan za Kosovo posle Rezolucije 12 44", istakao je Joksimovic i dodao da je jedini nacin da pomognemo sami sebi saradnja sa medjunarodnom zajednicom. "Da bi se o nama uopste znalo ubuduce, moramo da udjemo u Skupstinu Kosova. Kad tamo udjemo, nasi predstavnici prvo sto moraju da kazu je - tu smo, da vi ne biste mogli da proglasite otcepljenje od Rebublike Srbije i Jugoslavije, a medjunarodna zajednica nam je to garantovala", zakljucio je Joksimovic.

Kampanja se nastavlja u nedelju. Prema planu, dve grupe, sastavljene od predstavnika DOS-a i Koalicije Povratak, obilazice srpske sredine na Kosovu, dok ce dve grupe razgovarati sa Srbima raseljenim u centralnom delu republike. Oliver Ivanovic za B92 kaze da kampanja vrlo kratko traje i da mora biti intenzivna: "Moramo im objasniti koliko je vazno izaci na izbore - ne zbog broja mesta jer broj ne odlucuje nista, nego zbog toga da bi ljudi koji budu izabrani imali punu podrsku naroda i da bi kao takvi mogli da zastupaju interese Srba koji se nalaze na Kosovu i Metohiji i interese raseljenih koji zele da se vrate".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.