Izvor: B92, 01.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODRZANA KONVENCIJA DOS

Predizborna konvencija DOS odrzana je u petak u beogradskom Centru "Sava". Konvencija je pocela izvodjenjem himne "Boze pravde" koju su svirali Gudaci Svetog Djordja i emitovanjem snimaka sa protesta 1996/97, i ovogodisnjih protesta opozicionih snaga u Srbiji. Po ulasku u salu lidera DOS, vise od 3.000 ljudi ustalo je na noge i odusevljeno aplaudiralo, a culi su se i uzvici "Vojo, Vojo".

Predsednicki kandidat Vojislav Kostunica i kandidati DOS za poslanike u oba veca Skupstine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SRJ potpisali su "Dogovor sa Srbijom", kojim se obavezuju da ce doneti demokratske promene u Srbiju, ukinuti sankcije, urediti odnose Srbije i Crne Gore na demokratski nacin i uspostaviti postenu, strucnu i odgovornu vlast. Kostunica je izjavio da ce, ukoliko pobedi na izborima, uciniti sve da donese neophodne demokratske promene, oslobodi zemlju sankcija i vrati je u evropske institucije. On je obecao da ce uciniti sve da se "zaustavi dalje propadanje naseg naroda" i da ce novi posteni i slobodni izbori biti odrzani najmanje za godinu i po dana.

Konvenciji su prisustvovali i aktivisti Otpora Ivan Marovic i Predrag Lekic, a u publici je bilo mnogo licnosti iz javnog i kulturnog zivota, medju kojima knjizevnica Vida Ognjenovic, karikaturista Predrag Koraksic Koraks, glumac Miodrag Petrovic Ckalja. Vidjeni su i plakati Otpora "Gotov je".

Silazeci sa bine, svi kandidati, na celu s Vojislavom Kostunicom, pozdravili su se s Miodragom Petrovicem Ckaljom koji je sedeo u prvom redu. Upitan zbog cega podrzava DOS, on je za B2-92 rekao "da je morao da bude tu, sa svojim ljudima, sa svima onima koji se bore za slobodu, koji traze pravdu, istinu". "Mi moramo da se borimo za svoju decu jer mi stari vise nismo vazni, mi cemo vrlo brzo da odemo, a nasa deca treba da zive. A od cega ce da zive? Zato pozivam sve ljude dobre volje da izadju 24. i glasaju za DOS jer time donose svojoj porodici dobar i siguran zivot, hleb i mir", zakljucio je Ckalja. U izjavi za B2-92 pisac Matija Beckovic je rekao da je prijatelj Vojislava Kostunice i da "veruje u njega jer ce vise dati nego uzeti". Dusan Kovacevic, takodje pisac, rekao je za nas program da "ocekuje da Kostunica bude predsednik Jugoslavije" i da "ovo sto je receno bude stvarni pocetak demokratije u Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.