Izvor: B92, 09.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLUKA NATO DOBAR POTEZ

Americki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ocenio je, nakon razgovora s generalnim sekretarom NATO Dzordzom Robertsonom u Vasingtonu da odluka da se dozvoli ulazak jugoslovenskih snaga u jedan deo kopnene zone bezbednosti predstavlja dobar potez Alijanse, javlja FoNet. On je je podsetio da je zona 1999. godine uvedena da bi se fizicki razdvojile snage NATO i jugoslovenske snage bezbednosti i tako izbegli eventualni novi sukobi. "Medjutim, od tada se mnogo toga desilo, ukljucujuci i novu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugoslovensku vladu i njeno drugacije ponasanje, te u svetlu tih cinjenica takav oblik zone vise nije potreban. Sa druge strane, zonu su pocele da koriste male grupe, odnosno relativno male grupe ljudi, koje su iskoristile cinjenicu da srpske snage nisu prisutne u tom regionu za razlicite tipove napada. To se odnosi na relativno ogranicenu oblast kopnene zone bezbednosti", istakao je Ramsfeld.

Generalni sekrertar NATO Dzordz Robertson energicno je odbacio tvrdnje da bi ulazak jugoslovenskih snaga mogao pogorsati situaciju na terenu. "Mi ne zelimo da pogorsamo situaciju. Fazno i uslovljeno smanjenje kopnene zone bezbednosti bice izvedeno u zelji da region ucinimo mirnijim, a ne da pogorsamo situaciju. Ocekujem, a pruzena su nam i uveravanja sa srpske strane, da ce oni delovati umereno i oprezno. Naravno da ce svaki korak koji budu preduzeli biti posmatran vrlo pazljivo", rekao je Robertson.

Zamoljen da kaze kakvu mogucnost dejstva u obracunu sa albanskim ekstremistima imaju snage NATO, ukljucujuci i americke vojnike, obzirom na cinjenicu da ekstremisti prelaze na makedonsku teritoriju i tamo stvaraju probleme, Robertson je odgovorio da snage KFOR ne mogu ici preko svog mandata koji podrazumeva delovanje samo na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.