ODLUKA: Hrast pobedio auto-put

Izvor: Kurir, 14.Jul.2013, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLUKA: Hrast pobedio auto-put

Nema pauze Izgradnja auto-puta Beograd-Preljina odvijaće se punom parom do stabla u selu Savinac i od stabla prema Preljini

BEOGRAD - Biće vremena da se hrast lepo ušuška.

Radovi na izgradnji auto-puta Beograd-Preljina biće obustavljeni na delu oko hrasta starog 600 godina, u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca, saznaje Kurir. To ipak ne znači obustavljanje izgradnje na drugim deonicama Koridora 11, jer će se radovi nastaviti na delu trase >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od hrasta prema Preljini.

Da će izgradnja puta oko starog hrasta zbog kojeg se diglo mnogo buke u javnosti biti odložena do daljeg, za Kurir je potvrdio i direktor „Koridora Srbije“ Dmitar Đurović.

- Obustavićemo izgradnju auto-puta u delu oko hrasta jer je cilj da se nađe najbolje rešenje kako bi se stablo sačuvalo, a za to je potrebno vreme. Da ne bismo gubili vreme i trpeli velike troškove zbog kašnjenja sa izgradnjom auto-puta, odlučili smo da gradimo deo do hrasta i od hrasta. Izdao sam nalog da se radovi na trasi nastave punom parom, a da se za mesec dana ili za šest meseci, kad hrast bude bude obezbeđen, vratimo i završimo deo auto-puta oko njega - objašnjava Đurović.

Posle burne rasprave u javnosti da li hrast sa zapisom, preko kojeg ide projektovana trasa auto-puta Beograd-Preljina, treba poseći, izmestiti ili promeniti trasu puta, pronađeno je rešenje da hrast ostane na mestu na kojem raste 600 godina.

Kako je izjavio ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, ekipe različitih stručnjaka iz Ministarstva građevine i sa Šumarskog fakulteta i projektanti odlučili su da hrast ostane između dve trake auto-puta.

- Asfalt će biti potpuno odvojen betonskim armiranim nosačem, tako da asfalt ne ošteti žile, a ni žile asfalt. Na taj način izbeći će se moguća oštećenja auto-puta. Iznad puta napravićemo pešačku pasarelu, da se može prilaziti hrastu - izjavio je Ilić pre nekoliko dana i dodao da će se novac za taj poduhvat naći, „koliko košta da košta“.

I „Zeleni Srbije“ zadovoljni

Ivan Karić, predsednik „Zelenih Srbije“, kaže da je zadovoljan jer se traži najbolje rešenje za hrast.

- Cenimo napor Ministarstva građevine i urbanizma i Vlade da se hrast sačuva i da se za to pronađe najbolji i najjeftiniji način. Ovo treba da nam bude nauk da se sledeći put ne prave iste greške, već da se kapitalni infrastrukturni projekti pažljivo planiraju - kaže Karić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.