ODLOŽENO PO KO ZNA KOJI PUT Za smrt mladića (19) u Nišu još uvek niko nije odgovarao, porodica OČAJNA: Ubiše nam dete i niko ne odgovara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 10:25

ODLOŽENO PO KO ZNA KOJI PUT Za smrt mladića (19) u Nišu još uvek niko nije odgovarao, porodica OČAJNA: "Ubiše nam dete i niko ne odgovara!

Svedok se nije pojavio

Porodica mladića(19) koji je 28. decembra 2021. godine poginuo u saobraćajnom udesu nadomak svoje kuće u Šainovcu, ogorčena i očajna napustila je danas sudnicu Višeg suda u Nišu jer je suđenje po ko zna koji put odloženo. Razlog odlaganja ovoga puta bio je nedolazak na ročište svedoka i advokata Milana Petrovića.

Petrović se javio sudu i dostavio potvrdu da ne prisustvuje ročištu zbog toga što učestvuje u radu radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja odlučuje o izmenama Zakona o krivičnom postupku, dok svedok ni na koji način nije opravdao svoj nedolazak.

Sudija Višeg suda Mirko Petrović nastavak suđenja zakazao je za 21. mart uz napomenu da će svedok biti priveden ukoliko se ne odazove pozivu, dok će u slučaju nedolaska Petrovića, za okrivljenog angažovati advokata po službenoj dužnosti.

Baba tragično nastradalog mladića, vidno potrešena, kazala je po izlasku iz sudnice da je strašno to što se radi sa suđenjem za smrt njenog unuka.

- Danas ne dođe jedan, sutra ne dođe drugi. Ubiše nam dete i niko ne odgovara. Nešto nije u redu, nešto se radi i suđenje ne može da se završi, a mi ne znamo šta. Teško nam je. Svaki put kad preskočimo prag suda setimo se dana kada smo doživeli tragediju -rekla je Dragica jecajući.

Ona je kazala da svakog dana idu na groblje i obilaze unukov grob, ali da je sve uzalud.

- Svako veče zamišljam kako se nesreća dogodila. Svako veče kada legnem u krevet setim se kako je moj unuk dolazio uveče sa posla, javljao mi se da je došao, dolazio da me poljubi i odlazio da spava. Toga više nema, nema mog unuka koga sam odgojila od „kila mesa“. Onom koji je to uradio kažem - neka mu se vrati na isti način - rekla je ona.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći na teret je stavljeno muškarcu (40) iz Šainovca, koji je, prema navodima tužbe, vozeći sa 2.27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometra na čas na delu puta gde je ograničenje 50, vozilom prešao u suprotnu traku i udario Željka nanevši mu smrtonsone povrede, a zatim se udaljio sa mesta nesreće. Nesreća se dogodila oko 22.30 časova, kada se mladić vraćao kući nakon odrađene druge smene u fabrici.

Međutim, tokom postupka, odbrana je uspela da kod suda izazove sumnju da je na optuženičkoj klupi pravi krivac za nesreću, tvrdnjama da je njegovim kolima u momentu nesreće upravljao njegov prijatelj (svedok). Iz tog razloga, umesto da objavi presudu što je bilo zakazano za 25. oktobar, sud je odlučio da ponovo otvori glavni pretres kako bi se izveli dodatni dokazi, prvenstveno analiza bioloških tragova koji bi pokazali gde su u vreme nesreće sedeli njih dvojica.

Optuženi je na suđenju negirao da je bio za volanom automobila. Isticao je da je za volanom bio svedok, a da je on bio toliko pijan da je veći deo puta povraćao, a potom se i onesvestio od alkohola. On se u završnoj reči zakleo decom da on nije vozio auto koji je usmrtio mladića.

- Imam troje dece, dabogda ih svo troje stavio u kovčeg ako sam ja vozio automobil. A onome ko je vozio, dabogda mu se zatvorila kuća - rekao je on.

Svedok, koji je optuženog prijavio kao vozača koji je izazvao udes je, međutim, odbacio sve optužbe nazvavši optuženog „lažovom i sramotom za ljudski rod“.

Milan Petrović, advokat okrivljenog, posebno je insistirao na veštačenju trenerice koju je u momentu nesreće nosio svedok, uz objašnjenje da će, ukoliko se nalazio na mesu suvozača kao što tvrdi, imati fleke od povraćanja na levoj strani trenerice, a da će fleke biti sa desne strane ukoliko se nalazio na mestu vozača.

Forenzičar Dejan Šorgić je na prethodnom ročištu kazao da se masovne fleke na njegovoj trenerici nalaze na desnoj strani, a njihovo veštačenje pokazalo je da imaju DNK profile, što upućuje da se radio o povraćanju, jer da se radi o blatu ili prašini DNK profila ne bi bilo. Šorgić je rekao da je analiza pokazala da je u tom uzorku sa trenerice trag optuženog dominantniji kazao da se fleke nalaze na desnoj strani.

Šorgić je pozvan i za naredno ročište kako bi odgovorio na dodatna pitanja advokata, sudije i tužioca. Ukoliko Šorgić i svedok budu svedočili na narednom ročištu, na istom ročištu uslediće i završene reči.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/D. Kocić/K.P.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.