ODLOŽENO

Izvor: Kurir, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLOŽENO

Srpski političari smatraju da danas neće biti istorijski dan za Kosovo. Jednostrano proglašenje nezavisnosti očekuju posle predsedničkih izbora

BEOGRAD - Četvoromesečni pregovori o Kosovu danas se zvanično završavaju, a famozni 10. decembar ipak neće biti „dan D“ kad je u pitanju sudbina južne srpske pokrajine. Srpski političari uvereni su da nemaju razloga da danas budu na oprezu. Jedni smatraju da će istorijski dan biti 19. decembar, a drugi su uvereni da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Albanci, po nalogu SAD, čekati okončanje predsedničkih izbora u Srbiji.

Predsednik socijalista Ivica Dačić kaže da će Albanci odložiti najavljivano proglašenje nezavisnosti do okončanja predsedničkih izbora u Srbiji.

- SAD će dati mig kosovskim Albancima tek nakon predsedničkih izbora u Srbiji, kako proglašenje nezavisnosti ne bi uticalo na opredeljenje srpskih birača - siguran je Dačić.

On očekuje veliki miting u Beogradu 16. ili 17. decembra, uoči sednice Saveta, i kaže da će SPS u učestvovati u svim okupljanjima protiv nezavisnosti Kosova.

I radikali misle da su predsednički izbori razlog zašto u decembru neće doći do priznanja nezavisnosti Kosova.

- Amerikancima ne odgovara da zbog proglašenja nezavisnosti KiM smanje šanse svom kandidatu Borisu Tadiću. I 2006. je bila „godina D“, pa proleće 2007, pa decembar, sad se već najavljuje da će to biti proleće 2008. godine - kaže Dragan Todorović, potpredsednik SRS.

On ne očekuje radikalnu reakciju kosovskih Albanaca danas. Ovaj radikal je čak optimista, veruje da se situacija postepeno menja u korist Srba.

- Rusija je sada prvi put do kraja i principijelno stala iza Srbije i nema nameru da popusti kad je u pitanju KiM. Albanski zaštitnici na Zapadu svesni su da ovog puta ni za njih ne bi bilo dobro da prekrše Povelju UN i međunarodno pravo - smatra Todorović.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski kaže da je „dan D“ odložen za 19. decembar, ali ne isključuje mogućnost nastavka pregovora.

- Danas se neće ništa desiti. A, ne mora da znači ni da će se nešto desiti za devet dana. Setite se kad je SB zasedao po pitanju Ahtisarijevog plana, svi smo strepeli da će biti prihvaćen, pa je odbačen - kaže Filipovski.

I u DS su uvereni da je „dan D“ odložen za nekoliko meseci. Jelena Marković, portparolka ove stranke, ne veruje u bilo kakve ishitrene reakcije, ni kosovskih Albanaca, ni država koje ih podržavaju.

- Dok se ne čuje glas trojke, neće doći do nekih radikalnih reakcija. Sudeći po onome što smo čuli od međunarodne zajednice i od kosovskih Albanaca, 10. decembar neće biti istorijski. A, prema izveštajima upućenih analitičara, teško da će to biti i 19. decembar. Ovu godinu ćemo završiti mirno, a rasplet ćemo imati narednih meseci - tvrdi Markovićeva.

Posredničkoj trojci je dat 10. decembar kao rok za okončanje izveštaja. Albanski pregovarači pretili su ranije da će tog dana sami proglasiti nezavisnost Kosova. Naredni korak je na Savetu bezbednosti UN, koji će 19. decembra razmotriti izveštaj posrednika i pokušati da nađe rešenje.[ antrfile ]

OTIŠLI NA KOSMET

Pedeset članova Srpskog narodnog pokreta 1389 krenulo je juče iz Beograda na Kosovo. Miša Vacić, portparol ove organizacije, kaže da će oni danas biti u Gračanici, kako bi podržali Srbe.

- Odnećemo deci bombone i knjige. Mi smo omladinska organizacija, nemamo veze sa gardama i vojskama, ali imamo potrebu da iskažemo vernost otadžbini i pokažemo da je ovo Srbija. Mitrovčani su nas super dočekali. Oni veruju da se danas neće desiti ništa novo i da Albanci prete praznom puškom - kaže Vacić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.