Izvor: B92, 01.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD PETKA "TOTALNA KONTROLA" I NAPLATA KAZNI

Beograd -- Iako je odluka o povecanju kazni obavljena u "Sluzbenom glasniku" jos prosle nedelje, do petka je za vozace vazio period upozorenja. Nacelnik Saobracajne policije SUP Beograd Dragan Jovanovic za B92 kaze da je "probni period" imao efekta. "Vise smo nego iznenadjeni, jer smo dobili izvanredne rezultate, kako na polju bezbednosti, tako i prilikom upotrebe pojaseva za vezivanje. Poslednjih dana je preko 30 odsto gradjana vezalo pojaseve, sto je u ovoj situaciji, kada uopste nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upotrebljavali pojaseve, dobar znak da su gradjani potpuno shvatili ono na sta smo ih upozoravali ovih nedelju dana. To se odrazilo i na polju bezbednosti, nemamo cak nijedno poginulo lice, a u odnosu na raniji period prepolovljen je broj saobracajnih nezgoda. Ranije smo imali 60 do 120 saobracajnih nezgoda, a sada 37, 38, najvise 40 nezgoda. Po tome se vidi da su izmene i dopune kaznenih odredbi Zakona o bezbednosti saobracaja potpuno opravdane i da je to jedan od glavnih uslova za poboljsanje bezbednosti saobracaja", rekao je Jovanovic.

Jovanovic kaze da ce saobracajna policija u glavnom gradu u petak raditi punim kapacitetom. "Mi moramo Zakon u potpunosti da primenimo, sto znaci da ce od petka svi policajci koji su nam na raspolaganju biti angazovani na sprovodjenju novog zakona. Gradjani koji su u saobracaju mogu da ocekuju totalnu kontrolu. Nikada veca kontrola nece biti nego u petak i narednih dana. Dosad smo upozoravali, vise nema upozoravanja", najavio je Jovanovic.

Nesavesni vozaci za prolazak na crveno svetlo ili za voznju u alkoholisanom stanju morace da plate kaznu od 1.800 do 9.000 dinara.

Ukoliko prekorace brzinu, umesto dosadasnjih 105, platice 1.000, odnosno 1.500 dinara. Ovu sumu morace da izdvoje i pesaci ukoliko prelaze ulicu van pesackog prelaza ili na crveno svetlo. Pomocnik ministra finansija za budzet Mila Jezdimirovic u izjavi za B92 objasnjava kako ce se prikupljena sredstva od kazni upotrebljavati, tacnije na koji nacin ce se novac od trenutka placanja kazne kretati. "Sva sredstva se uplacuju na racun ZOP koji se automatski prazni u korist budzeta. To je javni prihod Srbije i koristi se za redovne rashode budzeta kao sto su plate zaposlenih u drzavnoj upravi, decji dodaci, boracko-invalidska zastita, dotacije za penzije, subvencije za poljoprivredu itd", kaze Mila Jezdimirovic. Direktor "Parking servisa" Zivorad Andjelkovic kaze za B92 da cene takozvanih usluga za odnosenje vozila nisu povecane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.