OD NJEGA NI TRAGA NI GLASA VEĆ TRI NEDELJE! Nestao šef diplomatije NR Kine, kolaju razne priče

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2023, 17:51

OD NJEGA NI TRAGA NI GLASA VEĆ TRI NEDELJE! Nestao šef diplomatije NR Kine, kolaju razne priče

Važna informacija o njemu izbrisana iz transkripta

Kineski šef diplomatije Ćin Gang (57) čitave tri nedelje nije viđen u javnosti što je izuzetno dugo imajući u vidu dešavanja u međunarodnoj politici kao i diplomatske aktivnosti u Pekingu.

Njegovo odsustvo je pokrenulo brojne spekulacije uprkos tome što Ćin važi za čoveka od poverenja kineskog predsednika Si Đinpinga.

CNN navodi da je Kina poznata po svojoj zatvorenosti. Ćin >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gang je karijerni diplomata koji je u decembru imenovan za šefa diplomatije nakon što je kratko bio ambasador NR Kine u Sjedinjenim Državama. Oštro je kritikovao zvanični Vašington nakon što su se odnosi između dve zemlje pogoršali zbog incidenta s kineskim špijunskim balonom koji je pre nekoliko meseci srušen iznad SAD.

Ćin je imao ključnu ulogu u kasnijim pokušajima stabilizacije odnosa i obnove komunikacije između Pekinga i Vašingtona, uključujući sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, tokom njegovog boravka u Pekingu u junu.

Osetljiv sadržaj u transkriptu

Ćin Gang se nije pojavio ni na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji prošle nedelje.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je na redovnoj konferenciji za novinare prošlog utorka da Ćin nije mogao da prisustvuje sastanku ASEAN zbog "zdravstvenih problema", preneo je Rojters, ali ovaj odgovor nije bio uključen u zvanični transkript konferencije za novinare.

Kineske vlasti često izostavljaju sadržaj koji smatraju osetljivim iz transkripata svojih redovnih konferencija za novinare.

Poslednji put je viđen u javnosti 25. juna na sastanku s predstavnicima Šri Lanke, Vijetnama i Rusije u Pekingu. Na poslednjem javnom nastupu viđen je kako se smeši dok hoda pored Andreja Rudenka, zamenika šefa ruske diplomatije, koji je došao u Peking na sastanak s kineskim zvaničnicima posle pobune plaćeničke grupe Vagner.

- S obzirom na globalni status i uticaj Kine zaista je neobično što se njen ministar spoljnih poslova nije pojavio u javnosti više od 20 dana - kaže Deng Juven koji je bivši urednik novina Komunističke partije koji sada živi u SAD.

Odsutnost kineskog ministra postala je još uočljivija poslednjih nedelja kad su Peking posećivali visoki američki zvaničnici Džanet Jelen i Džon Keri. Ćin Gang je trebalo da se sastane s komesarom EU za spoljnu politiku Đuzepom Boreljom ranije ovog meseca u Pekingu, ali je sastanak odgođen nakon što je Kina obavestila Brisel da dogovoreni datumi "više nisu mogući", preneo je tada Rojters, citirajući portparola EU. Taj sastanak je odložen samo dva dana pre Boreljovog planiranog puta.

Na pitanje o dugotrajnoj odsutnosti ministra na konferenciji za novinare u ponedeljak portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova rekla je da nema "dodatnih informacija" i dodala da se kineske diplomatske aktivnosti odvijaju kao i obično.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.