OD DANAS SOS LINIJA ZA SVE NOVINARE: Vlada Srbije staje na kraj napadima na medijske radnike

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 18:54

OD DANAS SOS LINIJA ZA SVE NOVINARE: Vlada Srbije staje na kraj napadima na medijske radnike

Svaki novinar koji oseti da mu je ugrožena bezbednost moći će preko ove podrške da dobije informacije

Od danas je u funkciji besplatni SOS telefon na broju 0800 100 115 koji je namenjen svim novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost, saopštila je Vlada Srbije.

Ova usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

- Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava - rekao je član Radne grupe Veran Matić.

Telekom Srbija je donirao tehničku podršku, opremu i kapacitete, i obezbedio koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji.

o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje treba da preduzme.

- Kompanija Telekom Srbija ustupila je besplatan broj i omogućila tehnicku realizaciju. Verujemo da je ovo još jedan način da se zaštiti novinarska profesija u Srbiji - rekao je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije.

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.

Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti, već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba, ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara, objašnjava se u saopštenju Vlade Srbije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Od danas u Srbiji 'SOS telefon' za prijavu ugrožavanja novinara

Izvor: Beta, 01.Mar.2021

Novinarke i novinari u Srbiji koji smatraju da im je ugrožena bezbednost mogu od danas da to besplatno prijave na non-stop dostupan "SOS telefon" (0800 100 115).Vlada Srbije je saopštila da će na telefonske pozive odgovarati pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.