OČI PEKU OD SMOGA, A NIKO SE NE OGLAŠAVA: Alarmantno zagađenje u Crnoj Gori!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OČI PEKU OD SMOGA, A NIKO SE NE OGLAŠAVA: Alarmantno zagađenje u Crnoj Gori!

Stiglo zagađenje i u Podgoricu.

U Podgorici nekoliko dana zaredom registrovano zagađenje višestruko veće od dozvoljenog, građani se informišu putem stranih internet servisa, Agencija za zaštitu životne sredine se ne oglašava.

- Oči peku dok prolazim Blokom 5 - kaže mladić iz tog dela Podgorice. ''Na Starom aerodromu se od smoga nije moglo izaći na ulicu'', tvrdi devojka koja je pozvala redakciju.

Slične diskusije ovih dana vode mnogi na društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mrežama širom Crne Gore, razmjenjujući pritom podatke sa nekog od internet servisa koji prikazuju podatke o kvalitetu vazduha. Ti podaci ukazuju na visok nivo zagađenja. Nadležne institucije, međutim, nisu se oglašavale.

Građani žele da znaju kakav vazduh dišu. U vreme interneta, prvo što prosečan korisnik uradi je da potraži podatke koji ga zanimaju. Tako su mnogi našli i lako prihvatili rešenje poput aplikacije ''AirCare'', koja na jednostavan način prikazuje informacije o kvalitetu vazduha. Na aplikaciji, pritom, dobiju i savet kako da se ponašaju u zavisnosti od nivoa eventualnog zagađenja, a jedno od njih ovih dana, u vrijeme kad je u Podgorici registrovano zagađenje dva i više puta veće od dozvoljenog, kaže da je vazduh toliko loš da se trudnicama i starijim osobama ne preporučuje izlazak. Osim ako baš moraju.

AirCare je rešenje Gorjana Jovanovskog, inženjera i ekološkog aktiviste iz Makedonije. Aplikacija koristi podatke o kvalitetu vazduha sa mernih stanica država regiona. AirCare tako i u Crnoj Gori koristi podatke mernih stanica Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA). Iako je sama izvor podataka, Agencija dosad nije našla način da rezultate merenja građanima prezentuje na način kako je to učinio Jovanovski, čiji AirCare danas ima preko 100 hiljada korisnika širom regiona. Podaci EPA o kvalitetu vazduha građanima nisu ni očigledni, a ako i uspeju da dođu do njih, nisu jednostavni za tumačenje, pa kad osete da ih ''oči peku'', građani potraže servis koji će im dati odgovor.

- To su takozvani nevalidirani podaci koji do postupka provere tačnosti koji sprovodi akreditovana laboratorija (CETI) predstavljaju indikativne podatke - kaže izvor.

Međutim, vazduh se znantno poboljšao danas u popodnevnim satima, te se sada može vazduh može okarakterisati kao ''čist''.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.