OBRT U AFERI NOBEL: Ombudsman putuje u Oslo!

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRT U AFERI "NOBEL": Ombudsman putuje u Oslo!

Zaštitnik građana Saša Janković prisustvovaće danas dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, iako je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić tvrdio suprotno, saznaje Press! Kako nam je sinoć potvrdio Janković, on u Oslo putuje avionom Vlade Srbije!
- Kada sam čuo da niko iz Vlade neće prisustvovati, lično sam pozvao Jeremića i izrazio želju da putujem kao zaštitnik građana, dakle kao čovek i borac za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prava. To sam uradio jer o mojim postupcima ne odlučuje Vlada.
Onda sam se čuo sa premijerom Cvetkovićem, izneo mu svoj stav i on mi je, s obzirom da moram što pre da stignem do Osla, stavio na raspolaganje avion Vlade Republike Srbije, kako bih danas do 13 sati, za kada je zakazana ta ceremonija, stigao tamo. Cvetković me je na kraju zamolio da u njegovo ime prenesem čestitke - rekao je Janković.
Na pitanje Pressa da li njegov odlazak znači da je poništena ranija odluka Jeremića da niko iz Srbije ne putuje u Oslo i šta uopšte misli o toj odluci, ombudsman je odgovorio:
- Ne bih želeo da komentarišem da li je ovim poništena ta odluka. Lično mislim da nije. Ja sam nezavisni državni organ i nadam se da će kineske vlasti razumeti da ne idem da bih prenosio političku poruku ili poruku Ministarstva spoljnih poslova, već u ime zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a te stvari nemaju kompromis.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ketrin Ešton ne ide na uručenje Nobelove nagrade za mir

Izvor: Blic, 10.Dec.2010

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ne prihvata zahtev nekih poslanika Evropskog parlamenta da u petak, prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir u Oslu...Predstavnik za štampu Ketrin Ešton saopštio je, kako javlja internet bilten "EUobzerver",...

Nastavak na Blic...

Kompromis: Ombudsman ide u Oslo!

Izvor: Deutsche Welle, 10.Dec.2010

Zaštitnik građana Saša Janković potvrdio je da će prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou. Odluka bi mogla da bude kompromis: Srbija ima predstavnika, ali to nije niko iz Vlade.

Nastavak na Deutsche Welle...

Srpska diplomatija na "Nobelovom ispitu"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2010

BEOGRAD/OSLO/STOKHOLM -..Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je odlučio da otputuje u Oslo na uručivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjabou kad je shvatio da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije prihvatio da preispita odluku o neprisustvu predstavnika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ombudsman u Oslo ide svojim poslom

Izvor: Mondo, 10.Dec.2010

Pošto je ministar inostranih poslova nije promenio odluku o neprisustvovanju Srbije dodeli Nobelove nagrade, Saša Janković se zaputio u Oslo.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.