OBOREN RATNI AVION ETIOPIJE! Snage Tigraja slave, zarobljen pilot!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 18:21

OBOREN RATNI AVION ETIOPIJE! Snage Tigraja slave, zarobljen pilot!

Snažan udarac za federalne snage

Komandant pobunjeničkih snaga u regionu Tigraj na severu Etiopije rekao je da su njihove snage oborile avion savezne vojske i zarobile njihovog pilota, javila je novinska agencija Rojters.

Dabarsion Gabramkeel, lider Narodno-oslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF) u Etiopiji, rekao je u SMS poruci Rojtersu da su njegove snage u nedelju oborile etiopski vojni avion i zarobile njegovog pilota, dan nakon što je vlada objavila kraj vojnih operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u regionu.

U svom tekstu je naznačio da je pilot "bio u misiji bombardovanja" pre nego što je oboren nad regionom Tigraj. Do sada nije bilo komentara od etiopske vojske ili vlade, koja je ranije saopštila da je bombardovala samo vojne ciljeve.

Trenutno je teško verifikovati navode bilo koje od strana u sukobu u Tigraju, u svetlu odsustva telefonskih i internet veza u regionu i pooštravanja pristupa njima otkako je etiopski premijer Abi Ahmed najavio početak vojne operacije 4. novembra protiv snaga Tigraja.

This camp was closed 20 years ago.

As Sudan receives thousands of refugees fleeing Ethiopia’s Tigray region, it had to be set up again.

Our @dana_hughes reports from East Sudan as a humanitarian crisis continues to unfold  pic.twitter.com/iTeqSi5eCn

— UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) November 30, 2020

Ranije u nedelju, Etiopija je najavila da uspostavlja punu kontrolu nad gradom Mekele, regionalnom prestonicom države Tigraj.

Etiopska novinska agencija (ENA) citirala je načelnika štaba Nacionalnih odbrambenih snaga generala Berhanua Gulua, rekavši da su odbrambene snage u potpunosti preuzele kontrolu nad gradom Mekele.

TIGRAY CONFLICT

Ethiopia PM announces military capture of regional capital of Mekelle

Tigray People's Liberation Front has vowed to continue fighting #CitizenWeekend pic.twitter.com/Q7cmRzR1Lw

— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya) November 29, 2020

- Nacionalne odbrambene snage oslobodile su više od 7.000 pripadnika Severne komande koje je kao taoce držala ekstremistička grupa Narodno-oslobodilačkog fronta Tigraj - ističući da je "uspostavljena i kontrola i nad severnim komandnim centrom u Mekeleu".

- Pobeda je veliki blagoslov za narod Tigraja - rekao je, ističući da će se narod Tigraja "osloboditi tiranije ekstremističke grupe i osloboditi se njenih opresivnih struktura".

- Vlada će nastaviti operacije sprovođenja zakona kako bi članove TPLF izvela pred lice pravde - dodao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.