OBOREN MORBIDAN REKORD: Do sada najveći broj žrtava u masovnim pucnjavama

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 17:07

OBOREN MORBIDAN REKORD: Do sada najveći broj žrtava u masovnim pucnjavama

Od 1. januara do 30. juna, nacija je pretrpela 28 masovnih ubistava, od kojih su sva osim jednog uključivala oružje.

Broj umrlih je rastao skoro svake nedelje, u konstantnom ciklusu nasilja i tuge.

Prema izveštaju AP, u prvih šest meseci ove godine, SAD su svedočile najsmrtonosnijem ciklusu masovnih ubistava od 2006. godine.

Od 1. januara do 30. juna, zabeleženo je 28 masovnih ubistva, sa ukupno 140 žrtava, od kojih su sva osim jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uključivala upotrebu oružja. Ovo je zapanjujuća statistika koja je izazvala šok i tugu širom nacije.

Uznemirujući podaci otkrivaju da su masovna ubistva postala sve češća i da su se događala u malim i velikim gradovima, kao i unutar domova ili na javnim mestima usred bela dana. Nedavni događaji su probudili zabrinutost među građanima i izazvali pozive za reforme zakona o oružju.

Stručnjaci pripisuju porastu masovnih ubistava rastućoj populaciji i sve većem broju oružja u društvu. Međutim, važno je napomenuti da masovna ubistva statistički čine samo mali deo ukupnog nasilja oružjem u zemlji.

Neki političari i aktivisti traže pooštravanje zakona o oružju kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe. Međutim, suočavaju se s otporom Nacionalne streljačke asocijacije (NRA), koja se snažno protivi bilo kakvim ograničenjima.

Ova mračna prekretnica u masovnim ubistvima podstiče hitnu potrebu za razmatranjem mera za sprečavanje nasilja i zaštitu bezbednosti građana. SAD se nadaju da će se situacija smiriti i da će preostali deo godine biti mirniji, ali stručnjaci upozoravaju da je potrebno dugoročno rešenje kako bi se sprečila dalja eskalacija ovog nasilja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.