OBISTINILE SE ŠOK TVRDNJE: Nakon slutnji da je znao za Prigožinov plan, gubi mu se svaki trag - gde se nalazi GENERAL ARMAGEDON?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 13:00

OBISTINILE SE ŠOK TVRDNJE: Nakon slutnji da je znao za Prigožinov plan, gubi mu se svaki trag - gde se nalazi "GENERAL ARMAGEDON"?

Pre navodnog nestanka Surovikin je u subotu uputio očajnički poziv borcima Vagnera da odustanu od protivljenja vojnom rukovodstvu.

Visoki ruski general "nestao" je zbog tvrdnji da je unapred znao o oružanoj pobuni koja je pretila režimu Vladimira Putina tokom vikenda.

Jedna teorija je da je general Sergej "Armagedon" Surovikin na ispitivanju zbog zavere za svrgavanje ministra odbrane Sergeja Šojgua. Surovikin (56) je drugi po značaju komandant ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oružanih snaga. Poznato je da ima veze sa "vođom puča" Jevgenijem Prigožinom, komandantom Vagnerove plaćeničke vojske.

Izvori iz američkih obaveštajnih agencija su rekli da je jedan visoki ruski general unapred znao za Prigožinove planove da se pobuni protiv Šojgua i načelnika oružanih snaga generala Valerija Gerasimova zbog neuspeha u ratu protiv Ukrajine, izvestio je Njujork tajms.

Sumnja se da je to u pitanju upravo Surovikin, komandant poznat po svojoj bezobzirnosti i brutalnosti. Sada ruski proratni Telegram kanal Ribar navodi da Surovikin "nije viđen od subote" i da je u toku čistka.

Kanal povezan sa vojskom je naveo: "Gde se nalazi "General Armagedon" nije pouzdano poznato. Postoji verzija da je na ispitivanju". Kanal je saopštio da, iako je Gerasimov formalno zadržao svoju titulu, "više nije uključen u odluke o pitanjima u (ratu)."

- Specijalnom vojnom operacijom (kako ruski režim naziva rat u Ukrajini) sada komanduje komandant Vazdušno-desantnih snaga Mihail Teplinski -  naveo je Ribar.

Surovikin je u oktobru stavljen na čelo ruskih ratnih napora da bi ga Putin u januaru lišio odgovornosti – a ipak je ostao kao zamenik Gerasimova.

Pre navodnog nestanka Surovikin je u subotu uputio očajnički poziv borcima Vagnera da odustanu od protivljenja vojnom rukovodstvu i vrate se u svoje baze "pre nego što bude prekasno".

General "Armageddon" Surovikin published a video calling Wagner to "obey the Supreme Commander".

"I have just returned by the order of the Ministry of Defence from the zero line, where our forces, our commanders, our soldiers, volunteers carry out the objective, fighting the… pic.twitter.com/oUgGWmlHsI

— Dmitri (@wartranslated) June 23, 2023

- Zapovedam vam da stanete - rekao je on na snimku dok se vidi kako stiska oružje u ruci.

Otkrio je da mu je naređeno da se vrati u Moskvu sa prve linije fronta. Sada se čini da je to moglo biti zbog sumnje da je znao za "puč" i da ga je možda i podržao.

On je tada javno rekao: "Ne možemo igrati na ruku neprijatelju u ovom teškom vremenu za našu zemlju. Pre nego što ne bude kasno, potrebno je poslušati naređenje narodno izabranog predsednika Ruske Federacije."

Navodno nije viđen otkako je snimio ovu poruku.

- Oružana pobuna Vagner postala je izgovor za velike čistke u redovima ruskih oružanih snaga i test lojalnosti ministarstva - navodi Ribar.

I redovi mlađih činova se takođe čiste od onih koji su dali podršku Vagnerovoj pobuni protiv Putinovih komandanata, tvrdi se.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.