OBELODANJENI DOKUMENTI OTKRIVAJU, upozorenja nije imao ko da čuje! Odgovornost za eksploziju u Bejrutu ide do vrha države

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020, 12:55

OBELODANJENI DOKUMENTI OTKRIVAJU, upozorenja nije imao ko da čuje! Odgovornost za eksploziju u Bejrutu ide do vrha države

U eksploziji je poginulo 154 ljudi, više od 5.000 je povređeno, a šteta se procenjuje u milijardama dolara.

Najmanje 10 puta u proteklih šest godina nadležni iz libanske carine, vojska, bezbednosne agencije i pravosuđe upozoravali su na opasnost od skladištenja ogromnih količina eksplozivnih hemikalija u luci na lokaciji bez obezbeđenja u srcu Bejruta.

AP izveštava da su obelodanjeni do sada nepoznati dokumenti na osnovu kojih se može zaključiti da nadležni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u državi nisu ništa učinili i da su upozorenja prolazila kroz krug neodgovornosti i minorizacije opasnosti zbog čega je došlo do eksplozije 2.750 tona amonijum nitrata.

Predsednik Libana Mišel Aun, koji je na vlasti od 2016. godine izjavio je da je prvi put informisan o opasnom skladištenju amonium nitrata pre tri nedelje i da je odmah zatim naredio vojsci i bezbednosnim strukturama da učine "sve što je neophodno", ali da njegova odgovornost tu i prestaje jer nema nadležnosti nad lukom u Bejrutu, a i prethodna administracija je bila upoznatra sa tim problemom.

Do sad je uhapšeno 16 zaposlenih u bejrutskoj luci i još nekoliko lica je bilo na ispitivanju kod istražnih organa, ali mnogi građani Libana tvrde da se odgovornost za ovaj tragičan događaj proteže do vrha državne vlasti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.