OBELEŽENA 97. GODIŠNJICA CERSKE BITKE

Izvor: Kurir, 21.Avg.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽENA 97. GODIŠNJICA CERSKE BITKE

LOZNICA- Visokim vojnim i državnim počastima, polaganjem venaca i kulturno-umetničkim programom, je u Tekerišu kod Loznice obeležena 97. godišnjica Cerske bitke, koja predstavlja važnu i prvu pobedu Srbije i saveznika u Prvom svetskom ratu.

Državnoj manifestaciji u spomen-kompleksu na planini Cer, kojom je odana zahvalnost rodoljubima stradalim u "Cerskoj operaciji", koja je trajala od 12. do 24. avgusta 1914. godine, prisustvovali su žitelji Jadra i drugih krajeva zemlje, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i visoki državni i vojni predstavnici Srbije.

Izaslanik Vlade Srbije i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je srpski narod zapamtio mnoge bitke, bojeve i ratove, koji neprekidno podsećaju na shvatanje slobode i očuvanja ljudskog dostojanstva.

On je, izražavajući poštovanje i zahvalnost rodoljubima koji su stradali u Cerksoj bici, poručio da Srbija i njeni građani neće dozvoliti da budu zaboravljeni oni koji su hrabro, sa neizmernom ljubavlju prema otadžbini, izborili pobedu nad daleko nadmoćnijim neprijateljem.

"Neka ovaj dan u svima nama probudi sećanje na neustrašiv duh vojvode Stepe Stepanovića i svih junaka Cerske bitke koji su istoriji srpske državnosti i budućim generacijama ostavili večni zavet kako se, dostojno ljudskog života, voli i brane otadžbina i narod", istakao je Jovičić.

Prema njegovim rečima, savremeni izazovi, rizici i pretnje zahtevaju izgradnju modernog sistema odbrane i unapređenje Vojske Srbije, u cilju zaštite građana i države, koja se razvija kroz partnerstvo sa mnogim zemljama, od kojih su pojedine bile i nekadašnji ratni protivnici.

Predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović ocenio je da je Cerska bitka jedna od najlepših, ali i najtužnijih trenutaka u srpskoj istoriji, a zatim se osvrnuo na dešavanja u zemlji tokog Prvog svetskog rata, u kome, kako je rekao, Srbi nisu hteli ništa drugo osim slobode.

On je naveo da je napad na Srbiju usledio, jer državno rukovodstvo "nije htelo da prihvati ono što se prihvatiti ne može", a to je bio zahtev okupatora da tadašnje vlasti nemaju pravo da upravljaju teritorijom zemlje, kojom bi austro-ugarski istražitelji neometano tražili "krivce" za početak rata.

Todorović je ukazao na pitanje da li je kraj zahtevima koji se i danas ispostavljaju Srbiji i izrazio očekivanje da će, u duhu dobre tradicije, državno i vojno rukovodstvo postupati mudro, kao i da se slobode i zemlje neće odreći.

Pred spomen-kosturnicom, na kojoj je ispisana simbolična poruka "Vaša dela su besmrtna", vence su, nakon intoniranja himne, u ime Vlade Srbije, položile delegacije ministarstava odbrane i rada i socijalne politike, Vojske Srbije i grada Loznice.

Vence su položili i predstavnici Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, Vlade Srbije, Republičkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kao i boračke organizacije, društva i udruženja građana.

Program, koji je za posetioce priređen na završetku centralne državne svečanosti, obuhvatio je pozorišnu predstavu "Cerska bitka" u produkciji Beogradske kulturne mreže, a nastupio je i hor Kulturno-umetničkog društva "Lola" iz Beograda.

Počasni plotun ispalio je počasni vod Garde Vojske Srbije, čiji je reprezentativni orkestar svirao tokom ceremonijalnog dela manifestacije.

Centralnu državnu manifestaciju, kojom je obeleženo 97 godina od "Cerske operacije", organizovali su Ministarstvo rada i socijalne politike, Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, grad Loznica i loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.