OBELEŽEN 22. ZAVIČAJNI ZBOG: Gradonačelnik Vučević poručio Različitost treba da negujemo, a posebno srpsku kulturu

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2022, 18:32

OBELEŽEN 22. ZAVIČAJNI ZBOG: Gradonačelnik Vučević poručio "Različitost treba da negujemo, a posebno srpsku kulturu"

Na prelepim obroncima Fruške gore, iznad Bukovca u Novom Sadu održan je 22. Zavičajni zbor - Kosidba u Bukovcu, manifestaciju koju tradicionalno organizuju Zavičajno udruženje "Manjača" i Savez krajiških udruženja, sa ciljem da se krajiška tradicija i kultura sačuvaju od zaborava.

Jutrašnje nevreme koje je zahvatilo Novi Sad nije uspelo da spreči ljubitelje tradicije i zavičajne kulture da se okupe na ovoj manifestaciji. Veliki broj zavičajnih udruženja iz Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srpske, folklornih udruženja ali i tradicionalnih sportista okupilo se na ovom događaju.

Posetioci su imali priliku da kao i prethodnih godina, tradicionalno uživaju u starim zavičajnim sportskim igrama kao što su bacanje kamena s ramena, vuča konopca, skok u dalj i drugi. Pored toga značajnu pažnju prisutnih svakako je privukla i čuvena kosidba, na kojoj se nadmeću najbolji kosači sa ovih prostora. Za najbolje u svim disciplinama obezbeđen je pristojan fond nagrada, a celodnevna dešavanja pratio je zabavno-muzički i plesni program.

- Na našoj manifestaciji nalazi se veoma veliki broj ljudi, ali posebno bih izvojila sportiste koji su stekli slavu širom sveta, a danas se naleze ovde sa nama. Zadovoljni smo što sve teče svojim tokom i pored vremenskih nepogoda koje smo imali na početku dana, sa nama su danas viskoki predstavnici sveštenstva kao i dosta načelnika iz federalnih opština iz Republike Srpske - rekla je Ranka Srdić Milić organizatorka i dodala da je ove godine zaista veliki broj kulturno-umetničkih društava koji su došli da zabavljaju posetioce.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević prisustvovao je Zavičajnom zboru zajedno sa ministarom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandarom Vulinom.

- Ni nevreme nije omelo ljude da se tradicionalno okupe na Zavičajnom zboru, a Novi Sad još jednom pokazuje svoju raznolikost i bogatstvo. Različitost treba da negujemo, a posebno srpsku kulturu, bez obzira na to iz kojih smo krajeva. Mi smo jedna etnička grupacija i niko ne može da nas razdvoji. Imamo mnogo gostiju iz većinski srpskih mesta iz Federacije BiH i Republike Srpske. Verujem da će biti veoma dinamično u takmičarskom delu programa i da ćemo uživati u bogatom kulturno-umetničkom programu - rekao je gradonačelnik Vučević.

Ministar Vulin već tradicionalno posećuje ovu manifestaciju, a prema njegovim rečima ovakvi događaji su samo pokazatelj da je srpski svet jedisntstven politički narod.

- Srpski svet se stvara i to tako što smo složni, jedinstveni i jaki. Ovde smo se okupili da bismo govorili svojim jezikom, pevali svoje pesme i radovali se što smo zajedno. Novi Sad pripada svakom ko se u njemu nasmejao i zaplakao, to je grad svih, bez obzira na to odakle su došli i ne treba nikada da se delimo - izjavio je Vulin.

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović takođe je prisustvovao Kosidbi u Bukovcu naglasivši da se putem takvih manifestacija čuvaju veze sa zavičajima.

- Osam godina podržavamo ovu manifestaciju koja prikazuje kulturu i običaje krajeva iz kojih je narod došao u Novi Sad. Samo ako smo svesni svog nacionalnog identiteta, vere i pisma moći ćemo da gradimo dobru budućnost. Ovaj događaj doprinosi jačanju saradnje Republike Srpske i Srbije, koja je na najvišem mogućem nivou - zaključio je Cicović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.