OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE TOPLIČKOG USTANKA

Izvor: NTV.rs, 25.Feb.2020, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE TOPLIČKOG USTANKA

Pomenom i polaganjem venaca na „istočnom groblju“ u Gornjem Matejevcu, gradska ooština Pantelej i ova mesna zajednica obeležile su godišnjicu početka Topličkog ustanka. Ovaj ustanak bio je jedini u nekoj okupiranoj zemlji tokom celog Prvog svetskog rata i trajao je do 25. marta 1917. godine.
U Gorenjem Matejevcu tradicionalno je obeležen dan, kada su meštani iz ovog sela, trebali da krenu u Toplički ustanak. Žitelji ovog sela su bili zaduženi za pripremanje ljudi u ovom kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << međutim u samom ustanku nisu učestvovali, jer su otkriveni i streljani. Iz opštine Pantelej i Gornjeg Matejevca složni su u činjenici da ljud ikoji us položili život za slobodu ne smeju biti zaboravljeni.
Toplički ustanak podignut je 26. februara u selu Mačkovac kod Kuršumlije, protiv bugarske i austrougarske okupacije. Ovaj ustanak bio je jedini u nekoj okupiranoj zemlji tokom celog Prvog svetskog rata i trajao je do 25. marta 1917. godine.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Promocije u prokupačkom Muzeju povodom godišnjice Topličkog ustanka

Izvor: JužneVesti.com, 25.Feb.2020

Predstavljene knjiga "Vreme bola i ponosa“ Radmile Marjanović, "Hodočašće na Krf“ kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića i "Toplički zbornik“, u kome se nalaze radovi sa međunarodnog naučnog skupa “Toplički ustanak 1917. godine – 100 godina kasnije" deo su aktivnosti koje...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.