OBELEŽAVAMO TRI JERARHA: Zašto se Srbi plaše vetrova na današnji dan!?

Izvor: Press, 12.Feb.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽAVAMO TRI JERARHA: Zašto se Srbi plaše vetrova na današnji dan!?

Po tome kakvi vetrovi duvaju 12. februara, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u duvačke instrumente.
SPC i vernici 12. februara proslavljaju Sveta tri jerarha, hrišćanski praznik ustanovljen 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.
Sveta Tri Jerarha su krsna slava >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << porodica, crkava, manastira, kao i esnafska slava bakalina.

PROČITAJTE JOŠ:
Dan žalosti zbog pogibije radnika
KONAČNO LEPŠE VREME: Danas sunčano i toplije!
Leglo zmija u podrumu škole
   
Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako nazvan.
U Grčkoj se ovaj praznik slavi kao školski i nacionalni.
U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hadnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u duvačke instrumente.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.