OBE STRANE SE SPREMAJU ZA ONO NAJGORE: Vojne aktivnosti na obalama Eufrata otvaraju brojna pitanja, PRETI LI NOVI RAT?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2023, 23:26

OBE STRANE SE SPREMAJU ZA ONO NAJGORE: Vojne aktivnosti na obalama Eufrata otvaraju brojna pitanja, PRETI LI NOVI RAT?

Oprema je navodno poslata na ostrvo Saker na reci Eufrat

Sirijska arapska armija (SAA) je rasporedila pontonski most sovjetske proizvodnje PMP u severoistočnoj pokrajini Deir ez Ezor.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) podelila je fotografije na kojima se vide neki od delova pontonskog mosta, koji su poslati iz Damaska. , jugoistočno od grada Deir ez Ezor.

PMP plutajuću brigadu je dizajnirao Sovjetski Savez nakon Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rata. Dizajn mosta omogućava brzu montažu njegovih delova. Most je prvobitno bio postavljen na KrAZ-214, ali je kasnije prebačen na KrAZ-255.

Tokom procesa njegovog postavljanja, kamion koji nosi most stoji uz ivicu vodene površine. Most se zatim pušta u vodu gde se automatski odvija. Most može imati dužinu od 382 metra sa nosivošću 20 tona, odnosno 227 m sa nosivošću 60 tona.

Jedna plutajuća brigada PMP mogla bi da sadrži do 32 rečna pontona, 12 čamaca za premošćivanje i četiri obalna pontona.

SAA održava potpunu kontrolu nad zapadnom obalom Eufrata u Deir ez Ezzoru i džepom na istočnoj obali, koju trenutno drže Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Države.

Tokom borbi protiv ISIS-a 2017. godine, SAA je koristila plutajuću brigadu PMP da pređe reku i uspostavi džep na istočnoj obali.

SAA je verovatno rasporedila plutajuću brigadu samo da bi poboljšala kretanje između zapadne i istočne obale Eufrata. Međutim, do raspoređivanja je došlo usred visokih tenzija sa koalicijom predvođenom SAD koja održava dve baze na istočnoj obali reke, jednu koja se nalazi kod naftnog polja Konoko, a drugu kod naftnih polja Omar.

Drugi izveštaj Vašington posta otkrio je plan snaga koje podržava Iran da pokrenu smrtonosne napade na koaliciju u Deir ez Ezoru i drugim delovima severoistočne Sirije.

Uprkos nedavnom razvoju događaja, potpuna vojna konfrontacija u severoistočnoj Siriji i dalje je malo verovatna. Ipak, čini se da se dve strane pripremaju za najgore.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.