OBAVEŠTAJNA MREŽA PET OČIJU TEŠKO OPTUŽUJE KINU: Peking, navodno, sve vreme skrivao podatke o početku epidemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2020, 23:35

OBAVEŠTAJNA MREŽA "PET OČIJU" TEŠKO OPTUŽUJE KINU: Peking, navodno, sve vreme skrivao podatke o početku epidemije

Britanski bezbednosni zvaničnici rekli su da tek treba da vide dokaz da je Kovid-19 rezultat naučnih eksperimenata.

Kineska vlada namerno je sakrila ili uništila dokaze o početnom izbijanju korona virusa, navedeno je u istraživačkoj proceni koju je sastavio obaveštajni savez zapadnih država "Pet očiju", piše britanski "Independent".

U dokumentu se navodi kako je Peking u početku negirao da se bolest može preneti s čoveka na čoveka, kako su lekari koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokušali da upozore na epidemiju ućutkani ili "nestali", kako je međunarodnim organizacijama blokiran ulaz u Vuhan, gde je virus nastao, kao i da su odbili da pruže žive uzorke međunarodnim naučnicima koji pokušavaju da pronađu vakcinu, piše ugledni list.

Kako se navodi, obaveštajna mreža "Pet očiju" - koja obuhvata Sjedinjene Američke Države, Veliku Britanju, Kanadu, Australiju i Novi Zeland - delila je informacije o Covid-19, ali ne postoji određena zajednička operacija po tom pitanju.

Američke obaveštajne agencije sprovode istragu po nalogu predsednika Donalda Trampa, koji je tražio da Kina plati odšetu zbog navodnog nemara u omogućavanju širenja pandemije širom sveta.

Bombshell 'Five Eyes' Western intelligence dossier claims China lied about human-to-human transmission https://t.co/xeb8YErpHe pic.twitter.com/T3zrTeZV7D

— Daily Mail US (@DailyMail) May 2, 2020

U dokumentu, koji je pribavio australijski list "Dejli telegraf" navodno se vidi tabela vremenske podvale od strane Kine i kako je cenzurisala vesti o toj epidemiji. Kaže da uprkos dokazima da se virus prenosi s čoveka na čoveka od početka decembra, Peking nije potvrdio tu ključnu činjenicu do 20. januara, piše "Independent".

Međutim, kako navodi ovaj portal, malo je toga u dokumentu što već nije u javnom domenu i nema ničega što bi u potpunosti podržalo tvrdnju Trampa da je bolest nastala u naučnoj laboratoriji. Potvrđuje da australijska vlada veruje da je mokro tržište u Vuhanu verovatno bilo izvor virusa.

Mediji u SAD pisali su da Trampova administracija tera obaveštajne agencije u Vašingtonu da kažu kako je virus nastao u laboratoriji. Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe u Vašingotnu u četvrtak je objavila neobično javno obaveštenje da sprovodi istragu o ulozi Kine u pandemiji, navodi pomenuti portal.

Kako se navodi, izveštaj "Dejli telegrafa" potvrdio je da su ključne ličnosti u Institutu za virusologiju u Vuhanu ranije radile ili se ranije obučavale u australijskim vladinim laboratorijama, gde su vršili istraživanje patogena u živim slepim miševima, kao deo stalnog partnerstva sa Kineskom akademijom nauka. Prema dokumentu, piše "Independent", rad tima u laboratoriji u Vuhanu uključivao je otkrivanje uzoraka korona virusa u pećini u provinciji Junan i sintetizovanje korona virusa dobijenog iz slepog miša koji se ne može izlečiti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.