O zakonu i o tome ko kako čita

Izvor: B92, 15.Jul.2014, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O zakonu i o tome ko kako čita

Beograd -- U Skupštini Srbije u toku je objedinjena načelna rasprava o izmenama Zakona o radu i Zakona o PIO, traje oštra polemika poslanika vladajuće većine i opozicjie.

Poslanici postavljali i pitanja predstavnicima Vlade, a konstatovana je ostavka i Lazara Krstića čime mu je prestao mandat ministra finansija.

Poslanici opozicije prvo su negodovali kod predsednice parlamenta zbog toga što je, kako su ocenili, ministar rada Aleksandar Vulin nerazgovetno čitao tekst >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim je obrazložio izmene Zakona o radu.

Zamenik šefa poslaničkog kluba NDS Janko Veselinović rekao je na početku objedinjene načelne rasprave o tom i izmenama Zakona o PIO, da ministra Vulina ništa nije razumeo, pa zato moli predsednisu skupštine Maju Gojković da ona „zamoli ministra da još jednom pročita ono što je napisao“.

Radi se o veoma važnom zakonu, pravima radnika, mi smo ozbiljno pristupili tom zakonu, uložili smo amandamne, možda bi tražili odgovore od minsitra, ali to nismo mogli, jer iskreno, priznajem, da nisam ništa razumeo“, rekao je Veselinović.

Predsednica Skupštine odgovorila je poslaniku da je „ministar čitao na svoj način“, a šef poslanika DS Borislav Stefanović primetio da je trebalo poslanicima ili da podeli pisani govor ministra da ga sami pročitaju ili da zamoli Vulina da ga pročita na razumljiviji način još jednom.

Znam da Vulin retko dolazi u Skupštinu, ali trebalo je možda da ga zamolite da na razumljiviji način pročita govor, jer želimo da razumemo stav vlade o zakonima o kojima raspravljamo“, rekao je Stefanović predsednici Skupštine.

On je Gojkovićevoj poručio da bi bilo „koretno da je barem blago intervenisala“ ili da je ministar dao nekom od državnih sekretara da oni pročitaju tekst kojim je obrazložio izmene Zakona o radu.

Svi ste videli da sam blago intervenisala pa je ministar približio mikrofon i poslanici su bolje čuli nastavak“, odgovorila je Gojkovićeva.

U nastavku rasprave šef poslaničkog kluba SPO-DHSS Aleksandar Jugović rekao je da će poslanici te grupe glasati za izmene zakona, jer je obaveza da se podrži taj reformski korak vlade.

Samo jaka Srbija može garantovati pojedincu da može da radi i stvara“, ocenio je Jugović.

Poslanici prethodno nisu prihvatili predlog Stefanovića da se vreme rasprave udvostruči, zbog, kako je obrazložio, kratkog roka koji su posalnici imali da se upoznaju sa tim važnim zakonskim rešenjem.

Vulin: Zakon o radu povećava radnička prava

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da se predlogom izmena Zakona o radu u nekim delovima povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, ali i stvaraju uslovi za priliv investicija.

Obrazlažući izmene Zakona o radu pred poslanicima u Skupštini Srbije, Vulin je kazao da je osnovni cilj izmena Zakona o radu povećanje zaposlenosti i obezbeđivanje pravne sigurnosti, kako za poslodavce, tako i za zaposlene.

"Ovaj zakon nikako ne ide na štetu radnika, već isključivo na zaštitu zaposlenih", rekao je Vulin, ističući da izmene čak i pojačavaju prava zaposlenih.

Razlozi izmena Zakona o radu, koji su u vezi sa potrebama privrede, ogledaju se, prema njegovim rečima, u činjenici da radno zakonodavstvoo utiče na funcionisanje privrednih subjekata, na troškove poslovanja, zarade, druga primanja, obim administrativnih poslova, odnos poslodavaca i zaposlenih.

"Nužno unapređenje zakonodavnog okvira treba da pruži doprinos privlačenju poslovanja i investiranja u Srbiji, kao i prevazilaženje ekonomske krize", rekao je Vulin.

Preme njegovim recima, usvajanjem izmena Zakon a o radu, koji je delimično uskađen sa Direktivama EU, Srbija se približava uspešnim modernim zemljama.

Ministar rada je kazao da je o pitanjima o kojima sindikati nisu hteli da razgovaraju, Vlada predložila rešenja koja su u korist zaposlenih.

Vlada je, kako je dodao, odbila i zahtev poslodavaca da se ukine minuli rad, te će on ostati u Zakonu o radu, ali će se obračunavati samo kod poslednjeg poslodavca.

Izmene Zakona o radu, prema rečima Vulina, omogućiće novo zapošljvanje i od novih rešenja će imati koristi poslodavci koji legalno posluju.

Kako je precizirao, izmenama je predviđeno produžavanje rada na određeno vreme sa jedne na dve godine, a kod firmi koje tek počinju da rade na 36 meseci. Ta odredba je, kako je istakao, značajna, jer omogućava poslodavcima da lakše zapošljavaju u trenutku kad razvijaju posao.

Poslodavcima će novo zapošljavanje, prema rečima Vulina, olakšati i to što u slučaju otpremnina za obračun uzima samo vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca. Dosadašnje rešenje da se kod otpremnina računa celokupan radni staž je, kako je rekao, sprečavalo poslodavce da zapošljavaju starije radnike.

Ministar za rad Srbije je istakao da nova rešenje štite prava trudnica, dodajući da proširuje ta prava i na dojilje i sprečava poslodavca da trudnice proglasi viškom.

"Predlaže se da zaposlena žena za vreme trudnoće, kao i zaposlena koja doji dete, ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje njenog deteta", rekao je on i naveo da je uvedeno i da zaposlena za vreme trudnoće ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada u toku dana radi obavljanja zdravstvenih pregleda.

Vulin je rekao da je izmenama Zakona o radu predviđeno i zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u situacijama kada je osnivač javnih preduzeća ili javnih službi autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, pri čemu se utvrđuje da ga tada zaključuje Vlada.

Usklađuje se i odredba o proširenju dejstva kolektivnog ugovora po međunarodnim standardima.

"Uslovi za proširenje dejstva kolektivnog ugovora je izmenjen u delu koji se tiču procenta zaposlenih, na koji treba da se primenjuje kolektivni ugovor čje se dejstvo proširuje. Tako će umesto dosadašnjih 30 odsto biti neophodno da kolektivni ugovor pokriva više od 50 odsto zaposlenih u određenoj delatnosti, da bi Vlada mogla da donese odluku o proširenom dejstvu", rekao je Vulin.

Zajedno sa izmenama Zakona o radu poslanici razmatraju i izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, ali ga ministar Vulin nije predstavio.

Izmene prihvatljive za PUPS

Izmene zakona o radu su prihvatljive za Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) jer idu u pravcu otvaranja novih radnih mesta i pospešuju privredne aktivnosti, rekao je danas poslanik PUPS Milan Krkobabić.

Povećanje privrednih aktivnosti će dovesti do većeg punjenja budžeta, a to znači i redovne penzije, prokomentarisao je on.

Krkobabić je novinarima u Skupštini rekao i da je ta partija spremna da podrži i svaki dobar amandman.

Upitan da li podržava i izmene zakona o PIO, Krkobabić je odgovorio potvrdno jer, kako je objasnio, te izmene ne pogađaju postojeće penzionere.

Opozicija neće glasati za Zakon o radu, LDP podržava izmene

Predstavnici opozicije su oštro kritikovali izmene i dopune Zakona o radu istakavši da je on katastrofalan, da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije, dok su predstavnici vladajuće koalicije ocenili da se njime štite i prava radnika i poslodavaca.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić rekao je da su izmene i dopune Zakona o radu veoma važne i da je njihovim predlaganjem Vlada pokazala ozbiljnost.

"Ovo je važan i sistemski zakon, njime se čine ustupci privrednicima, ali se štite i prava radnika", kazao je Jovičić novinarima u Skupštini Srbije.

Podršku izmenama Zakona o radu najavili su poslanici Nove Srbije, Srpskog porekta obnove i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović smatra da se predloženim merama, jača, kako je istakao jedan odsto ljudi u Srbiji koji će sa radnicima moći da postupaju "kako god hoće".

"Zakonom se uvodi princip jeftine radne snage, odnosno njim će sprski radnik koji je pošten i vredan, postati kao radnik na Bliskom istoku koji proizvodi patike, a ne može da ih kupi", kazao je Stefanović.

Dodao je da DS ne može da podrži predloženi zakon, koji isključivo štiti prava poslodavaca i najavio podnošenje većeg broja amandmana.

"Zakonom se dovode u pitanje radnička prava koja postoje više od 150 godina, to nema nigde u Evropi", upozorio je on.

Stefanović je kazao da zakon ne štiti najugroženije slojeve stanovništva - osobe sa invaliditetom i trudnice i naglasio da su posebno ugroženi mladi koji nemaju minuli rad.

Predsednik Nove stranke (NS) Zoran Živković ocenio je da je zakon faličan i katastrofalan i za radnike i za poslodavce.

"Zakon je faličan, a navodno je radjen po preporuci Evropske unije, a to nije tačno, jer u EU postoji jedinstven sistem radnog zakonodavstva, te takva preporuka ne postoji", rekao je novinarima Živković.

On takodje smatra da se tim Zakonom neće povećati zaposlenost i investicije, kao i da se neće smanjiti siva ekonomija.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kazao je da je zakon "presipanje iz šupljeg u prazno" i da se njim ne rešava ništa.

"Zakon nije sistemski, on predvidja zaštitu najugoroženijih slojeva stanovništva i mi ćemo se potruditi da to popravimo kroz amadmane", kazao je Čanak.

Poslanik Nove deokratske stranke (NDS) Marko Đurišić je ocenio da izmene Zakona o radu neće dovesti do novih investicija, navodeći da ni važeći nije bio prepreka.

On je rekao da su za vreme važećeg zakona investicije prelazile milijardu evra godšnjie, a da su čak jedne godine bile i tri milijarede, ali su pale za vreme aktuelne vlast na čijem čelu je SNS.

"Otkako je došla ova vlada investicije nisu bile ni milijardu evra. Ne vidim da je Zakon o radu problem, već je problem u vladi koja ne ume da privuče strane investiticije", rekao je poslanik opozicione NDS Marko Đurišić.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka podržava dobre strane u izmenama i dopunama Zakona o radu i poziva Vladu da krene u reformu javnih preduzeća i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Jovanović je u pisanoj izjavi pozvao Vladu da krene u hitnu reformu javnih preduzeća i njihovo pretvaranje u akcionarska društva sa

zlatnom akcijom države, da konačno reši probleme preduzeća u restrukturiranju i da započne reformu PIO fonda.

"Samo ovi koraci mogu povesti Srbiju u pravcu modernizacije", ocenio je Jovanović i dodao da je donošenje novog Zakona o radu bila obaveza prve vlade posle Vojislava Koštunice, kao i svih reformi koje su zaustavljene ubistvom Zorana Djindjića, a nisu nastavljene do danas.

Jovanović je naveo da Zakon o radu, koji je predložila Vlada Aleksandra Vučića, nije toliko tržišno orjentisan kao zakon iz 2001. godine, ali da "ipak stvara mogućnost za otpočinjanje reformi i bolji je od postojećeg".

Stefanović poslanicima: Dajte podršku Zakonu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je danas na plenarnoj sednici Skupštine Srbije poslanike da razmisle dobro i daju podršku izmenama Zakona o radu.

"Molim sve narodne poslanike da dobro razmisle i daju podršku ovom zakonu jer on treba da omogući da neki ljudi ponovo počnu da rade, idu ujutru na posao, i da u Srbiju dodju investitori. Svako ko kaze drugačije nije iskren", rekao je Stefanović koji se u posle podne u Skupstini Srbije priključio ministru za rad Aleksandru Vulinu u raspravi o Predlogu izmena Zakona o radu.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da Vlada Srbije sada ima priliku da uradi nešto jer više ne želi da gleda psihološki degradirane i uništene ljude zbog uništavanja mnogih firmi u prethodnom periodu.

"Šokirana je srpska javnost bila kada se videlo kako je od 2008. do 2012. godine 354.000 radnika ostalo na ulici i to najviše u privatnom sektoru, a neki ljudi u tom periodu postali milijarderi", rekao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je podsetio da Srpska napredna stranka (SNS) tada nije činila nikakvu vlast i izrazio žaljenje što mnogi u tom periodu nisu bili ni procesuirani, za neke se nije postavljalo ni pitanje, a investitori nisu ni dolazili.

Poslanik opzicione Nove demokratske stranke (NDS) Janko Veselinović je izrazio čudjenje zašto ministar policije brani zakon o radu, na šta je ministar rada Srbije Alesandar Vulin je odgovorio da to nije sporno, jer je ministar unutrašnjih poslova član Vlade, a Vlada je predlagač zakona.

"Zašto ne bi ministar unutrašnjih poslova branio zakon? U policiji radi 46.000 ljudi koji izdržavaju svoje porodice i on je član vlade, a predlagač zakona je vlada", istakao je Vulin.

Šta donosi novi Zakon o radu

Predloženim rešenjima smanjuju se nepotrebne procedure administriranja, koje ne doprinose obezbeđivanju i zaštiti prava zaposlenih, a predstavljaju znatan trošak za poslodavce.

Unapređenje zakonodavnog okvira treba da, pored ostalih mera vlade, doprinese podsticanju domaćih i stranih investicija u privredu i prevazilaženju ekonomske krize, povećanju zaposlenosti, smanjenju rada na crno, kao i privrednom rastu.

Predlog izmena i dopuna Zakona o radu predviđa niz izmena među kojima i da zaposleni pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada može da ostvari isključivo kod aktuelnog poslodavca. Do sada je zaposleni to pravo ostvarivao na ukupni minuli rad stečen kod više poslodavaca.

Ukoliko zaposleni dobije otkaz kao tehnološki višak, predviđena je naknada koja predstavlja minimum zbir trećine zarade za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca.

Pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju po usvajaunju izmena Zakona biće dve, a ne tri prosečne plate zaposlenog, a zaposleni će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, dok za smenski rad te nakande više nema.

Radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana, a pravo na korišćenje godišnjeg odmora zaposleni dobija posle mesec dana neprekidnog rada, ne kao do sada, posle šest meseci.

Predloženim zakonom zaposleni gubi pravo na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako dobije otkaz, smanjuje mu se broj dana plaćenog odsustva sa sedam na pet za venčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt.

Za dobrovoljno davanje krvi zaposleni ima pravo na dva slobodna dana.

Tokom godišnjeg odmora zaposleni će imati pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

Predložene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obuhvataju, pored ostalog, promenu uslova za sticanje prva na starosnu penziju, odnosno podizanje uslova za sticanje prava na starosnu penziju za žene sa 60 na 65 godina, tako što će se starosna granica postupno podići od 2015. do 2020. godine, za šest meseci na godišnjem nivou, odnosno od 2021. godine do 2032. godine, za dva meseca na godišnjem nivou.

Na taj način izjednačavaju se uslovi za sticanje prava na starosnu penziju muškarca i žene.

Uvodi se pravo na prevremenu starosnu penziju i utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prevremene starosne penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenja opšte starosne granice, što na godišnjem nivou iznosi 4,08 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poslanici o izmenama Zakona o radu, o PIO i o poplavama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2014

Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje, a poslanici na početku postavljaju pitanja predstavnicima Vlade. Na dnevnom redu zasedanja su izmene zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju, Predlog zakona o otklanjanju posledica poplava i Izveštaj o poplavama i merama koje su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.