Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O sudbini nestalih lica

Novi Sad -- Srbija do sada predala posmrtne ostatake 800 kosovskih Albanaca pronađenih u grobnicama u Perućcu, Batajnici i Petrovom selu.

Taj podatak je objavio predsednik komisije za humanitarna pitanja i nestala lica Srbije Gvozden Gagić. On je internet dnevnom listu "E-novine" rekao da ne isključuje mogućnost da negde postoji još neka grobnica, ali da o tome nema pouzdanih informacija.

Prema njegovim rečima, još uvek se traga za oko 1.500 nestalih Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i oko 600 Srba, ali odgovor na pitanje kakva je njihova sudbina nalazi se na Kosovu, a ne u Beogradu.

"Preko 500 neidentifikovanih tela nalazi se u mrtvačnicama UNMIK-a. Ko su tih 500 neidentifikovanih? Verujemo da je pretežno reč o Albancima, ali ne isključujemo mogućnost da među njima ima i osoba za kojima mi još uvek tragamo", rekao je Gagić.

On je rekao da je od 800 nađenih u Srbiji, čak 750 identifikovano.

Komentarišući zahtev prištinskog pregovaračkog tima u Beču da se odredi krajnji rok od 120 dana za vraćanje svih tela nastalih, Gagić kaže da je "rok od 120 dana vrlo nerealan, jer proces identifikacije žrtava nije takav da može da se oroči".

Prema njegovim rečima, saradnja po pitanju nestalih je u prethodne tri godine "uhodana" i bila je jedina tačka u planu specijalnog izaslanika UN za Kosovo Matrija Ahtisarija, oko koje nije bilo neusaglašenih stavova.

"Prema tome, sama činjenica da nije bilo neusaglašenih stavova u toj oblasti, podrazumeva da ćemo mi raditi na način na koji smo do sada radili, bez obzira na to hoće li plan biti usvojen ili ne", rekao je Gagić.

Kada su u pitanju zemlje u regionu, Srbija od Bosne i Hercegovine potražuje 102 lica, a uglavnom je reč o vojnicima i članovima porodica oficira koji su nestali na samom početku sukoba u Bosni i Hercegovini.

Gagić je naveo i da postoje podaci za oko 2.400 lica nestalih u Hrvatskoj, a da je poslednjom razmenom ekshumiranih tela, koja je obavljena pre dva dana, Hrvatskoj predato sedam, a preuzeto jedno telo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.