Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2013, 03:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O spomen-ploči Aćif-efendiji nakon odluke suda o rehabilitaciji?

NOVI PAZAR -

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da će sudbina spomen-ploče upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu Aćif-efendiji Hadžiahmetoviću biti rešena nakon okončanja sudskog procesa za njegovu rehabilitaciju.

"Bošnjačka istoriografija tvrdi da Aćif-efendija nije bio ratni zločinac, već je branio bošnjačko civilno stanovništvo od napada četnika Draže Mihailovića. Ako na sudu činjenice i dokazi preovladaju u korist >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugačijeg viđenja lika i dela Aćif-efendije, mi ćemo to prihvatiti", rekao je Džudžević za Dnevnik.

Dodao je da će, bez obzira na sudsku odluku, Aćif-efendija kod ubedljive većine Bošnjaka u Sandžaku i dalje biti doživljavan kao "branitelj, junak, apsolutno pozitivna ličnost".

Podsetio je da je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić "jasno rekao" da će pitanje spomen-ploče biti rešeno u skladu sa Ustavom i zakonom.

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu odustalo je polovinom decembra 2012. godine od rehabilitacije Aćifa Hadžiahmetovića.

Predsednik Višeg suda Miroljub Vujović rekao je da je punomoćnik BNV advokat Esad Duljević tražio povlačenje predloga za rehabilitaciju, nije tražio otpravak rešenja i odrekao se prava na žalbu.

Vujović je rekao radiju Sto plus i da je advokat Duljević potpisao zapisnik bez primedbi, a predmet je potom dostavljen arhivi kao pravosnažno okončan.

Predsednik BNV u tehničkom mandate Esad Džudžević tvrdi da ovo veće nije obnovilo postupak na osnovu novog Zakona o rehabilitaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džudžević: O ploči nakon odluke suda

Izvor: Akter, 27.Jan.2013

Predsednik BNV Esad Džudžević izjavio je da će sudbina spomen-ploče Aćif-efendiji biti rešena nakon okončanja sudskog procesa za njegovu rehabilitaciju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.