Izvor: B92, 25.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O skupu u Kosovu Polju iz 1987.

Hag -- Na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, davanje iskaza nastavio je svedok odbrane Mitar Balević.

Balević je negirao da je bivši predsednik Srbije i SRJ, na skupu u Kosovu Polju 1987, podržao srpske nacionaliste, kada mu je Milošević citirao navod iz optužnice protiv njega za zločine na Kosovu, u kojoj stoji da je u aprilu 1987. u Kosovu Polju "podržao srpski nacionalistički program".

Balević je odgovorio da to nije istina i da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milošević, tada predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, i ostali govornici osuđivali albanske separatiste i ekstremiste, ali i srpske nacionaliste, i zagovarali bratstvo i jedinstvo i ravnopravnost Albanaca i Srba.

Uoči skupa, tokom kojeg su se kosovski Srbi žalili Miloševiću na svoj nepodnošljiv položaj, rekao je svedok, ispred Doma kulture u Kosovu Polju došlo je do incidenta između milicije i okupljenih gradjana. "Ja sam bio obavešten da je policija upotrebila palice protiv građana i pozvao sam vas da izađete. Vi ste izašli sa Azemom Vlasijem, tadašnjim predsednikom Pokrajinskog komiteta SKJ, i prvi građani koji su došli do vas rekli su vam: 'Biju nas, predsedniče', a vi ste im odgovorili: 'Niko ne sme da vas bije', ali to niko drugi nije mogao da čuje", opisao je Balević koji je bio organizator tog susreta Miloševića sa kosovskim Srbima.

Milošević je zatim u sudnici pustio 40-minutni snimak sa skupa koji je održan 24. i 25. aprila 1987. u Kosovu Polju, uključujući i prethodni incident. U govoru okupljenim Srbima, on je, između ostalog, rekao da "ovo nije skup nacionalista" i da "moramo čuvati bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka...i ne smemo deliti ljude na Srbe i Albance, već na progresivne i one koji su za kontrarevoluciju".

Po završetku snimka, optuženi je upitao svedoka da li je u njegovom govoru bilo ičega nacionalističkog, a Balević je odgovorio odrečno. "Svi govornici su rekli da nisu protiv Albanaca, već protiv separatista. Ne stoji da ste vi tada podržali srpski nacionalizam, jer ga nije ni bilo. Suština razgovora je bila drama Srba i Crnogoraca na Kosovu i Metohiji čiji je opstanak bio nemoguć", rekao je Balević.

Na Miloševićevu sugestiju, on je negirao i raniju tvrdnju tužioca Džefrija Najsa da su okupljeni Srbi uoči skupa isprovocirali intervenciju milicije, posle koje je Milošević kazao da niko ne sme da ih bije.

Svedok, koji je 1995. bio šef pokrajinskog štaba za prihvat izbeglica iz Hrvatske, odbacio je kao "suštu laž" i tvrdnju optužbe da je Miloševićeva vlast namerno naseljavala izbegle Srbe na Kosovo da bi promenila etnički sastav stanovništva. Prema njegovim rečima, na Kosovo je tada došlo između 2.000 i 3.000 srpskih izbeglica i svi su to učinili dobrovoljno.

Balević svedočenje na sudjenju Miloševiću, optuženom za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i genocid u BiH, nastavlja se sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.