O rekonstrukciji posle 2. aprila, vlada nisu feudi partija

Izvor: Press, 31.Mar.2013, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O rekonstrukciji posle 2. aprila, vlada nisu feudi partija

U intervjuu Tanjugu on ističe da SPS "ne sagledava vladu kroz feude koje drže određene političke partije nego rezultat rada vlade kao celine".
"Da li je vlada u nekim segmentima mogla da radi bolje - siguran sam i uveren sam da je mogla, kao i svaka druga vlada, jer, ko radi taj i greši", naveo je Ružić.

On je dodao da, međutim, kada pogledamo vitalna opredeljenja ove vlade i realizaciju tih ciljeva, "svi - od premijera preko prvog potrpedsednika vlade do ministra finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rade predano na realizaciji postavljenih ciljeva" i da "u tom domenu zaista nije moglo mnogo više da se uradi.
"Sa druge strane, SPS nema ništa da se razgovara na temu rekonstrukcije", kaže Ružić i dodaje da o tome treba pričati posle 2. aprila i da je to stav i ostalih članica vladajuće koalicije.

Ružić, koji je i predsednik Izvršnog odbora SPS, ocenio je takođe da nedobijanje datuma za pregovore sa EU ne može biti razlog za vanredne parlamentarne izbore i da ne postoje preduslovi za to.
"Ne vidim razloga, ni načina da bi izbori, i u slučaju dobijanja datuma i u slučaju nedobijanja datuma, bili izlaz iz situacije u kojoj se mi nalazimo", rekao je Ružić Tanjugu i upitao "šta bi ti izbori novo doneli i da li bi automatski značili dobijanje datuma".

Ružić, koji je i predsednik Izvršnog odbora SPS, ponavlja da je ta partija uvek spremna na izbore ali da treba biti politički odgovoran i znati šta je "državotvorna orijentacija".

Ukoliko nosimo odgovornost kao vlada, dakle i premijer Dačić i prvi potpredsednik vlade Vučić, zašto bi onda tu odgovornost poneli na selektivan i parcijalan način. kaže on.

Na pitanje da li je stav SNS da su u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora potrebni i predsednički Ružić ponavlja da se odgovornost mora snositi "sveobuhvatno i celovito" .

Pri tom, dodaje, ne treba u javnosti stvarati famu da se bilo ko plaši izbora, ali je takođe važno što "u prelomnom istorijskom trenutku kada pokušavamo da vratimo nešto što je faktički u velikoj meri izgubljeno dolazimo u situaciju da se govori o izborima, da se vrše strašni pokušaji diskreditacije premijera, samim tim i vlade", čime se nanosi šteta kredibilitetu vlade, države i državnog vrha.

Ružić je izrazio nadu da će to biti poslednji put u istoriji da kada želimo da postignemo širi konsenzus oko nekog problema "neko pokušava da to naruši ili uruši zarad nekih svojih, da li sitnosopstveničkih, ekonomskih, političkih ili nekih drugih interesa".

Ukoliko bi se ipak ulazilo u novi izborni ciklus, uveren sam da bismo imali bolji rezultat nego na izborima 6. maja prethodne godine, kaže Ružić i dodaje:
"U svakom slučaju, siguran sam da bismo se u velikom delu onih pitanja oko kojih smo se objedinili i u ovoj vladi, verovatno našli na istim položajima i na istim pozicijama sa SNS i u nekoj budućoj.".

Upitan ima li mogućnosti za promenu vlasti u Beogradu, gde je SPS na vlasti u koaliciji sa DS, Ružić kaže da je za socijaliste najvažnije da rade u najboljem interesu Beograđana.
"Inacijativa ne može poteći od nas, jer mi nismo tu da bismo destabilizovali funkcionisanje grada", navodi i dodaje da ukoliko postoje matematičke mogućnosti i politička volja za prekompoziciju vlasti "tu volju u zvaničnoj formi još uvek nismo čuli od strane SNS".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.