Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O presudi Međunarodnog suda pravde

Beograd -- Učesnici debate o presudi Međunarodnog suda o genocidu u Srebrenici ocenili da Srbija mora preduzeti sve da se presuda izvrši.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević pozvao je u ime udruženja sudija međunarodnog prava vlasti Srbije da preduzmu sve, naročito kada je u pitanju izručenje preostalih optuženih Hagu. "Neophodno je da se sudi svima koji su odgovorni za masakr u Srebrenici kao i optuženima za druga kršenja humanitarnog prava", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je on.

Govoreći o samoj presudi, Dimitrijević je rekao da rasprava o njoj nije ni malo laka, jer je reč o prvoj presudi u međujugoslovenskom sukobu, koja se odnosi na države, kao i o prvoj presudi koja se tiče genocida.

Zastupnik tužbe BiH Sakib Softić je rekao da je bilo jasno da presuda neće doneti veliku pravdu za žrtve u situaciji kada pojedini političari u BiH nastoje da zadrže ono što je genocidom osvojeno, a žrtve silovanja još uvek na ulicama mogu da sretnu svoje silovatelje.

"Međunarodno pravo nalaže državama da ne prihvataju stanje nastalo ovakvim zločinom i BiH je presudom pozvana da ukloni posledice genocida", kazao je Softić.

Sarajevski profesor kriminalistike Hasan Balić je rekao da se delovi presude već primenjuju, jer više ne postoji vojska RS, i upozorio da je ostao problem policije tog entiteta, čiji su pripadnici počinili genocid.

"Nijedan pravnik ne može tvrditi da će presuda ukinuti RS, ali ona otvara taj proces, a kako će se on završiti, zavisi od ustavnih rešenja", kazao je Balić.

Zastupnik Srbije Radoslav Stojanović naveo je da sudska odluka nikad ne može da reši političke sukobe među državama. Takvim presudama, prema njegovom mišljenju, nisu zadovoljene nikad obe strane i samim time sukob nije rešen.

"Mi smo profesionalno pokazali da ne postoje dokazi da su Srbi hteli da izvrše genocid nad muslimanima, ali ja ne bih želeo da se bilo ko oslobodi svoje moralne odgovornosti za određena ponašanja i ja lično osećam stid zbog onoga što je činjeno u ime moga naroda", kazao je Stojanović.

Šef misije Saveta Evrope Deni Iber smatra da je presudom pojačana obaveza Srbije da sarađuje s Hagom i da je u tom smislu u poslednje vreme napravljen određeni napredak.

"Međutim, nije bilo naročitog napretka u suočavanju s prošlošću, posebno kad su u pitanju vlasti Srbije, i mi još uvek očekujemo da one počnu taj proces", rekao je Iber.

"Izvršiti presudu"

Udruženje za međunarodno pravo Srbije pozvalo je danas vlasti da bez odlaganja preduzmu sve mere kako bi se u potpunosti izvršila presuda Međunarodnog suda pravde u sporu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SCG.

U saopštenju Udruženja, zatraženo je da svi optuženi za genocid budu predati Haškom tribunalu, kao i da se sudi svima odgovornima za genocid u Srebrenici i kršenje humanitanog prava tokom oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno je da Srbija nije izvršila, učestvovala ili podstrekavala genocid tokom oružanih sukoba u BIH, ali da ga nije ni sprečila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.