Izvor: B92, 24.Apr.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O povlačenju ispred ambasade SAD

Beograd -- Bivši komandant Žandarmerije Borivoje Tešić tvrdi da zna ko je odgovoran za paljenje Ambasade SAD tokom mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008. godine.

Tešić, koji je penzionisan četiri meseca posle ovog mitinga, prvi put u javnosti govori o okolnostima koje su dovele do paljenja Ambasade SAD u Beogradu. On ne želi direktno da otkrije ime čoveka koji je naredio povlačenje policije ispred Ambasade SAD, ali kaže da jedinicama komanduje direktor policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno Milorad Veljović.

Prema njegovim rečima, uvidom u dokumentaciju MUP-a, može utvrditi ko je izdao naređenje, jer policija čuva Plan obezbeđenja javnog skupa i snimke radio-veza.

General kaže za "Pres" da pripadnici Žandarmerije tokom mitinga zbog samoproglašenja Kosova nisu bili zaduženi da čuvaju Ambasadu SAD u Ulici kneza Miloša.

„Američku ambasadu čuvale su snage redovne policije. Uvidom u Plan obezbeđenja skupa, koji se čuva u MUP-u, može se videti ko je komandovao tim jedinicama. Prema istom planu jedinice Žandarmerije bile su raspoređene dalje od ambasada Hrvatske i SAD, na sasvim drugim pozicijama, a upotrebljene su tek kada je Ambasada SAD-a počela da gori", priča Tešić.

Naš prvi susret sa demonstrantima bio je „Rudo" (kod pivare BIP-a). Ali, bio sam na radio-vezi i svojim ušima sam čuo naređenje da se „jedinice koje obezbeđuju Ambasadu SAD radi bezbednosti povuku! "U prevodu, policija je povučena zbog opasnosti da će im životi biti ugroženi, pa je zgrada Ambasade SAD tako ostala nezaštićena", dodaje on.

Na pitanje novinara "Presa" ko je izdao naređenje, bivši komandant Žandarmerije ne želi da odgovori.

„Neću da kažem ko je izdao naređenje, ali to se može saznati preslušavanjem snimaka jer se u MUP-u snimaju sve radio-veze. Sve se zna! Kao što se zna odakle kreće naređenje. Iz štaba MUP-a za grad Beograd, a zna se ko rukovodi njima i svim jedinicama na terenu. Kao komandant Žandarmerije jedino od direktora policije mogu da primam naređenja. On komanduje svim jedinicama", kaže Tešić.

On dodaje i da ga za protekle dve godine niko od nadležnih nije pozvao, niti mu tražio izjavu o dešavanjima 21. februara!

„Četiri meseca posle paljenja Ambasade SAD-a, u junu 2008. prevremeno sam penzionisan. Do danas nisam dobio obrazloženje zašto i da li je paljenje ambasade uzrok. Dok sam bio u MUP-u, tražio sam od direktora policije Milorada Veljovića da se čitav događaj ispita! Ne znam zašto to nije učinjeno, a možda su oni to radili i mimo mog znanja", dodaje Tešić.

On nije želeo da komentariše informaciju koju je objavio list „Danas", da je Aleksandar Nikitović, šef kabineta bivšeg premijera Vojislava Koštunice, pod istragom zbog sumnje da je naredio policiji da se povuče ispred Ambasade SAD.

U vreme tog mitinga ministar policije Dragan Jočić je bio u bolnici zbog teške povrede, a državna sekretarka Mirjana Orašanin na službenom putu u Crnoj Gori.

„Ne poznajem Nikitovića, niti znam da li je imao udela u povlačenju policije. Znam da jedinicama policije komanduje direktor policije, a kako to izgleda na višim instancama i da li je njemu neko davao naredbe, to pitajte direktora policije Veljovića", kaže Tešić.

Petković, DSS: Niko od nas nije odgovoran

Portparol DSS-a Petar Petković kaže za "Pres" da niko iz njegove stranke nije učestvovao u podsticanju nasilja i paljenju Ambasade SAD.

„Istina je da smo uvek delovali u odbrani pravne države i zakonitosti. Svi u DSS-u koji su učestvovali u obavljanju važnih državnih poslova uvek su poštovali zakon. Dužnost je državnih organa da istraže sva relevantna saznanja, ali vlast nikad ne sme lažne navode da koristi kao predmet obračuna sa opozicijom", kazao je Petković.

Aleksandar Nikitović nije želeo da komentariše navode da se nalazi pod istragom policije zbog umešanosti u paljenje Ambasade SAD.

Dačić: Istraga tek počela

Direktor policije Milorad Veljović, kada smo mu ispričali šta je izjavio bivši komandant Žandarmerije, rekao je za "Pres" da „ne želi da komentariše Tešićeve navode". Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je za "Pres" da policija po nalogu Tužilaštva vodi istragu o paljenju Ambasade SAD.

„Sve je na početku, sagledaće se sva nova saznanja kao što su snimci ambasada. Počeli smo da prikupljamo snimke, jer do sada to nije urađeno. Jedna od tema istrage biće i da li se policija povukla ispred ambasade SAD i po čijem naređenju", kaže Dačić i dodaje da će biti ispitani svi akteri.

On napominje da još niko nije saslušan i da nisu dobili zahtev da se ispita uloga Aleksandra Nikitovića.

Stimler: Krivci moraju da odgovaraju

Ataše za štampu Ambasade SAD u Srbiji Brajan Stimler kaže da su SAD „i dalje veoma zainteresovane da se istraga o napadu na ambasadu okonča i da oni koji su odgovorni za napad odgovaraju pred sudom".

S druge strane, ministar policije Ivica Dačić kaže da prilikom posete SAD u januaru američki zvaničnici nisu tražili od njega da se pokrene ova istraga.

"O paljenju ambasade nisam razgovarao ni sa kim u Americi. Ali, bilo je razgovora ovde, u Ambasadi SAD, jer oni dve godine nisu dobili nikakve informacije, niko se time nije bavio", kaže Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.