O poskupljenju struje se nije govorilo zbog psihološkog efekta

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O poskupljenju struje se nije govorilo zbog "psihološkog efekta"

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je prirodni odliv zaposlenih i kada građani shvate da mogu bolje da zarade kod privatnika nego u državnoj službi, kao i da se nije ranije govorilo o poskupljenju struje zbog "psihološkog efekta".

Na pitanje "Politike" zašto je srpska javnost od MMF-a prvi put otvoreno čula da će struja poskupeti 1. aprila za 15. odsto, Vujović je rekao da vlada nije htela da objavljuje program dok ga Bord direktora MMF-a ne usvoji i objavi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Poskupljenje struje ima značajan psihološki efekat, pogotovo u teškim ekonomskim uslovima. O tome se priča već duže vreme, ali nismo želeli da ljude opterećujemo pre objave. U medijima je situacija takva da bi negativna vest o poskupljenju mogla da odvuče pažnju javnosti s najvažnije pozitivne stvari, a to je da smo, posle dva neuspela pokušaja, dobili podršku MMF-a i međunarodne zajednice", rekao je Vujović.

Na informaciju da, prema zakonu, poskupljenje mora javno da se objavi mesec dana unapred, Vujović kaže da, ako se datum iz Memoranduma odnosi na objavu poskupljenja, nismo u cajtnotu.

"Sa stanovišta očekivanih ušteda, razlika je relativno mala jer posle grejne sezone računi domaćinstava za struju drastično padaju", naveo je ministar.

Što se tiče otpuštanja u javnom sektoru, on je rekao da je cilj vlade da poveća efikasnost države i uvede red u sistem plata.

"Cilj je da narod više ne plaća birokrate koji ništa ne rade. U memorandumu piše da će se zaposlenost u javnom sektoru smanjiti za pet odsto na osnovu prirodnog odliva i ciljane racionalizacije, odnosno otpuštanja, od polovine 2015. godine. Time se, dakle, ne kaže eksplicitno koliko će biti otkaza", kaže Vujović i objašnjava da je deo prirodnog odliva i kada "ljudi shvate da mogu bolje da zarade u privatnom, nego u državnom sektoru, sami će da odu".

Vujović je istakao da je ogromna navala na državnu službu i da niko ne plaća tako visoku "ležarinu" kao neuređena država. "Javni sektor neće biti mesto gde je posao dobro plaćen, bez obaveze da se radi i podosi račun. Time će se ukinuti mogućnost zapošljavanja partijskih kadrova, rođaka, prijatelja... Svih onih koji ne žele da rade svoj posao, pa zato čekamo u redovima i imamo hiljade nerešenih predmeta", rekao je on.

Na pitanja da li očekuje da nivo javnog duga počne da pada 2017. godine, dok Fiskalni savet kaže da će se to dogoditi godinu dana kasnije, Vujović je rekao da se u Fiskalnoj strategiji "navodi da je čak moguće da udeo javnog duga u BDP-u počne da pada krajem 2016. godine".

Na pitanje zašto je dug iskazan po kursu iz 2012. godine, Vujović je rekao da to nije tako računato i da zaduženja uvek iskazujemo po tekućem kursu.

"Uporednom primenom kurseva namera je bila samo da pokažemo koliko je efekat promene dolara na rast učešća duga u BDP-u. Stanje duga u dolarima poraslo je samo za 100 miliona, a učešće u BDP je podignuto za pet odsto. Pri tom se BDP iskazan u evrima nije promenio", rekao je on.

Na konstataciju da tako računajući, i građani koji su se zadužili u švajcarcima danas bi bili manje dužni, Vujović je kazao da situacije nisu uporedive.

"Građani su isto dužni u švajcarcima, ali je udeo duga i otplate u dinarskim dohocima naglo porastao. U slučaju države, servisiranje ovog duga neće predstavljati problem za budžet, jer ćemo koristiti oko 900 miliona dolarske likvidnosti", rekao je on.

DS: Vujović da podnese ostavku zbog obmane građana

Demokratska stranka traži da ministar finansija Dušan Vujović hitno podnese ostavku jer je, kako tvrde u toj stranci, priznao da mesecima obmanjuje građane Srbije o poskupljenju struje i masovnom otpuštanju.

"Vujović je rekao da je od građana skrivana istina o poskupljenju da bi se stvorila slika o uspešnosti rada vlade. Takva vlada, koja vara sopstveni narod, nije sposobna da rešava narastajuće probleme našeg društva", navedeno je u saopštenju DS.

U toj stranci ističu da "građani nisu birali ovu vlast da bi ih lagala, otpuštala i siromašila zarad ličnih interesa i medijskog rejtinga ministara", kao i da sa strepnjom postavljaju pitanje šta sve vlada krije u tajnim aranžmanima i tajnim ugovorima.

"Posledice njihovih tajni građani svakodnevno osećaju na standardu i umanjenju prihoda", ocenjuju u DS.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.