Izvor: B92, 24.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O političkom pravu Haradinaja

Beograd -- Ramuš Haradinaj ima pravo na javne nastupe, sve dok ne govori o procesu koji se protiv njega vodi u Hagu, kaže Aleksandra Milenov.

Poslednje dane na slobodi, pred povratak u Hag gde bi 5. marta trebalo da počne suđenje, Ramuš Haradinaj iskoristio je da se sastane najpre sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, a kasnije i sa kosovskim liderima - predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Čekuom.

Gostujući u Poligrafu B92, predstavnica Haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu Aleksandra Milenov je objasnila da je Haradinaj od Tribunala zahtevao da u vreme dok je na slobodi bude politički aktivan, što mu je sud u Hagu i dozvolio.

Iako se njegovom političkom angažmanu oštro suprotstavila glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, Aleksandra Milenov objašnjava da optuženi na to imaju pravo, ali da njihovo ponašanje na slobodi kontrolišu vlasti njegove zemlje ili teritorije, u ovom slučaju UNMIK.

"Sudsko veće je tu naredilo da se UNMIK stara oko toga ako Haradinaj želi učestvuje u politici, da oni vrše kontrolu nad time. To je ograničeno pravo i tu je najbitnije da on ne daje izjave što se tiče predmeta Haradinaj i UNMIK se toga pridržavao", kaže Milenova.

Ona ne smatra da su javni nastupi Haradinaja loša poruka onima koji ce svedočiti protiv njega zato što, kako je objasnila, Tribunal čini sve kako bi zaštitio svedoke i olakšao davanje iskaza pred Sudom.

Milenova je, odgovarajući na pitanje, potvrdila da je u javnost procurila lista svedoka u procesu protiv Vojislava Šešelja, zbog čega je Tužilastvo tražilo posebne mere kontrole poseta tom haškom optuženiku.

"Oni su tvrdili da je gospodin Šešelj prosledio imena sa instrukcijama da se ti svedoci zastrašuju i zbog toga je Tužilastvo zahtevalo od Sekretarijata da uvede dodatne mere nadzora nad posetama sa njegovom ženom", kazala je ona.

Šešelj na suđenje čeka četiri godine. Milenova kaže da odbrana često traži više vremena za pripremu, ali i da se početak suđenja odlaže zbog malog broja sudnica, a velikog broja predmeta koji su u toku.

Inače, Šešelj je za svoju odbranu tražio čak šest miliona dolara, što je prema njenim rečima "nemoguć zahtev", jer je maksimalni iznos u ovoj fazi suđenja oko 382.000 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.