Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O "nacističkoj praksi" u Potočarima

Hag -- Ron Ruten, nekada holandski obaveštajni oficir UN u Srebrenici, uporedio evakuaciju u Potočarima sa nacističkom praksom.

Srbi su se, prema navodima odbrane, zbog toga uvredili, pa su jedno vreme obustavili evakuaciju. Odbrana Vujadina Popovića tvrdi da svedok "nema nezavisno sećanje" i da je optuženog pukovnika identifikovao kao osobu koju je video ispred "bele kuće", gde su bili zatvoreni Srebreničani, tek nakon sugestija tužioca i pokazane fotografije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Obaveštajni oficir Holandskog bataljona UN major je u glavnom ispitivanju na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici identifikovao Vujadina Popovića kao starešinu kojeg je 12. jula 1995. godine video pred "belom kućom" u Potočarima.

U toj kući su bili zatočeni muškarci, koji su prethodno odvojeni od žena i dece, a koji su nakon toga prebačeni na druga mesta i pogubljeni.

Odbrana Popovića, tadašnjeg načelnika bezbednosti Drinskog korpusa Vojske RS, ukazivala je da Ruten ni u jednoj od prethodnih izjava tužilaštvu nije identifikovao optuženog pukovnika.

Ruten, tvrdi odbrana, nije znao ni kakvu je uniformu nosio starešina kojeg je video pred "belom kućom" sve dok mu nije pokazana fotografija na kojoj je prepoznao Popovića.

Braniteljica iz toga zaključuje da bez sugestije tužioca i pokazane fotografije, svedok ne bi imao "nezavisno sećanje na taj događaj".

Ruten je odgovorio da "nikada ranije nisu od njega tražili da identifikuje osobe na fotografiji", a predsedavajući sudija Karmel Ađius je Popovićevoj braniteljici ukazao da se "svedok možda ne seća odeće, ali to ne znači da se ne seća likova ili figura" koje je video.

Branilac Ljubomira Borovčanina je sugerisao da je major Ruten 13. jula 1995. godine "uvredio Srbe", kvalifikujući kao "nacističku praksu" način na koju je sprovođena navodna evakuacija muslimanskog stanovništva iz Potočara.

Uvređeni, Srbi su, prema rečima odbrane, odbili da u narednih sat vremena učestvuju u evakuaciji.

Ruten je odgovorio da "mora da se nasmeje" na takvu tvrdnju branioca, pošto Srbi "nikada nisu prekinuli evakuaciju" i u potpunosti su kontrolisali situaciju, rešeni da "vode operaciju bez uplitanja Holandskog bataljona".

Protiveći se učešću holandskih vojnika u ukrcavanju izbeglica u autobuse za Kladanj, Ruten se sukobio sa poručnikom Van Dajnom i tada je navodnu evakuaciju nazvao "nacističkom praksom", što je čuo srpski oficir koji se nalazio u blizini.

Major Ruten je sprečen da sutra nastavi svedočenje tako da će datum nastavka njegovog unakrsnog ispitivanja biti određen naknadno.

Suđenje Vujadinu Popovićuu, Ljubiši Beari, Dragu Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveru i Vinku Pandureviću sutra se nastavlja svedočenjem zaštićenog svedoka sa pseudonimom P 70.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.