Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O dva cveta

Zima još nije stigla, ali vetar nemilosrdno šiba po trotoarima Pariza. U tihoj ulici Beatrij, nedaleko od Bastilje, nema prolaznika. Momak čisti stolove bistroa „Kratak predah". Čovek ispija prvi kalvados, a dva namernika iz Beograda gledaju očuvanu fasadu zgrade broj 17. Na trećem spratu dve saksije sa dve muškatle - crvenom i belom - odolevaju nepogodi.

Kakva simbolika: 8. decembar i cvetovi koji spajaju dve čudesne rokenrol sudbine. Dan kad se rodio Pesnik i dan kad je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poginuo Buntovnik. Osmog decembra 1943. rodio se Džim Morison, 8. decembra 1980. ubijen je Džon Lenon. Stojim ispred zgrade u kojoj je jula 71. utvrđeno da je umro neki Džems Daglas, pesnik iz Amerike. Usred grada gde su „Bitlsi" prvi put nastupili kao prave zvezde!

Zanimljivo, zgrada u Parizu u kojoj je inkognito umro Morison ima nešto otmeno što podseća na Dakotu u Njujorku u čijem je ulazu Lenon ustreljan. Pesnik je pobegao iz Amerike da više ne bi bio rok zvezda i sudski proganjana zver. Vođa Najslavnijih ubijen je u zemlji koja ga dugo nije htela pošto je javno bio protiv njenih grehova. Pesnik je sahranjen u Parizu, pepeo buntovnika je u Njujorku. Ove vetrovite subote stotine njih se sjatilo na groblje „Per Lašez" da se seti Džima Morisona. Hiljade su se okupile oko spomenika Imagine u Njujorku da ne zaborave primer Džona Lenona.

Od Liverpula do Njujorka ima isto kao od Floride do Pariza. Od Floride do Pariza ima šest hiljada kilometara, od ove zgrade do groblja šest stanica metroa. Od Liverpula do Njujorka sedam sati leta, od Dakote do spomenika Imagine sedam sekundi hoda.

Ni Džon ni Džim nisu izmislili rokenrol, ali su uradili strašno mnogo da ga zauvek prodrmaju. Ispod terase stana gde je utvrđeno da je jedan ukleti pesnik umro i gde vetru zajednički odolevaju dva cveta, stojim i ćutim. „Da zajedno lečimo rane", što reče Joko Ono.

Po pločnicima Marea, kao da bluz Gari Murove gitare dežura dok se sećam genijalaca čija je vizija života bila hrabra i tako protiv svog vremena. Pesnikov „Kristalni brod" danas kreće Senom ka Islandu. Tamo ima svetionik nedavno dignut Buntovniku u slavu, nazvan „Imagine Peace Tower". Svetli kao večna opomena.

„Reci mi gde se krije tvoja sloboda/ulice su polja koja nikada ne umiru/oslobodi me razloga zbog kojih ti radije plačeš, ja radije letim."

Vetar i kiša me vraćaju u stvarnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.